Polisens insats efter skottlossningen i Hageby i Norrköping. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Polisen på plats efter mordet på målsägaren, i Hageby i Norrköping, i slutet av januari 2016. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio

Tolv år för mordförsök i mc-konflikt

1:24 min

En man döms i dag till tolv års fängelse för ett mordförsök i Norrköping i höstas. Målet är speciellt eftersom målsägaren sköts ihjäl för två veckor sedan.

I oktober förra året sköts en 20-årig man med flera skott i ett skogsområde i Norrköping. Han träffades bland annat i halsen, och lämnades sedan blödande på platsen.

Dådet tros vara en del i en konflikt mellan två kriminella mc-gäng – Hells angels undergruppering Red and White crew, och rivaliserande Outlaws MC.

Den unge mannen överlevde mordförsöket, och en man i 30-årsåldern döms i dag till tolv års fängelse. Det relativt långa straffet motiverar tingsrätten med att offret var ytterst nära att dö.

"I vart fall en av skadorna har också varit direkt och akut livshotande och varit ytterst nära att orsaka den effekt som NN ville uppnå. Sammantaget har försöksbrottet ett mycket högt straffvärde som inte bör ligga långt under vad som är normalstraffet för mord", skriver tingsrätten i domen.

Gärningsmannen nekar till brott. Under rättegången har han valt att inte svara på fler frågor mer än att bekräfta att han tillhör Red and White Crew.

Målet är speciellt, för den 20-årige mannen utsattes i januari i år för ett ny attack, och sköts då till döds. Mordet skedde dagen innan han skulle vittna i rätten.

I den mordutredningen är minst två personer misstänkta. En av dem är anhållen i sin frånvaro, medan den andra häktades av Norrköpings tingsrätt i går.

Michael Lindkvist, polis i Norrköping, säger att Norrköping har problem med kriminella mc-gäng.

– Det är något som pågått under ett antal år. Individer från olika konstellationer som hamnat i konflikt med varandra. Fast jag är inte säker på att det är så enkelt att man kan polarisera det och säga att det är ett gäng mot ett annat. Det är nog mer komplext än så. Det kan handla om personliga konflikter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista