Syriska flyktingar vid gränsen till Turkiet. Foto: Bulent Kilic/TT.
Syriska flyktingar vid gränsen till Turkiet. Foto: Bulent Kilic/TT.

Ryssland avfärdar internationell kritik

Maria Persson Löfgren rapporterar
2:37 min

I Syrien har fler än 500 människor dödats, många av dem civila, under regimstyrkornas tio dagar långa offensiv kring Aleppo. Attackerna sker ofta med stöd av ryskt bombflyg och i dag har ryska utrikesministeriet gett sin syn på offensiven.

– På flera områden säger talesmannen vid utrikesministeriet att påståendena att ryska bombningar ska ha drivit på flyktingvågen inte är sanna. Även andra påståenden gällande den ryska rollen i Syrien menar hon är osanna, säger vår Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren.

Tidigare i dag rapporterade vi om nya uppgifter från Syrien att fler än 500 människor dödats i Aleppo sedan den syriska regimen inlett sin offensiv i samarbete med ryska styrkor.

Många av de som dödats är civila och bland dem ska finnas 23 barn, uppger den regimkritiska organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

Ryssland får kritik för sitt agerande i Syrien, men detta är Kreml berett att avfärda, förklarar Maria Persson Löfgren.

– Ryssland har en helt annan beskrivning av vad som pågår. Den officiella versionen stämmer inte alls utan här lägger man all skuld på väst, att väst inte bekämpat terrorismen tillräckligt, utan att då tala om vilken typ av terrorister man ska bekämpa.

Men, säger hon, det finns även röster i Ryssland som säger att det uttalandet från ryska utrikesministeriet är en del av en strategi för att positionera sig inför nya fredssamtal. Den sidans åsikter förs främst fram av den marginaliserade oppositionen i Ryssland samt en vissa tidningar.

– Man jämför med den strategi som användes under kriget i Tjetjenien, att man inte bryr sig om ifall målen är civila eller militära, att man tar bort allt understöd för en eventuell opposition.

Som då skulle kunna ha betydelse för de kommande fredssamtalen i slutet av månaden?

– De här kommentatorerna säger att det inte finns något intresse alls av att ha med någon syrisk opposition. Det är Assadregimen man stöder helt enkelt, säger Maria Persson Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".