Max Martin och Britney Spears
Max Martin och Britney Spears. Foto: Claudio Bresciani / TT, AP

Max Martin, Britney Spears och Cecilia Bartoli kommenterar Polarpriset

Britney Spears: Max Martin är perfektionist
1:42 min

Den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli och den svenske kompositören och producenten Max Martin blir årets Polarpristagare.

Max Martin, slog igenom stort som Britney Spears låtskrivare och producent. Nu blir han en av två Polarpristagare. Han känner sig tacksam.

– Tack så mycket. Det är en stor ära. Vi ses i Stockholm i juni, säger Max Martin.

Artisten Britney Spears säger att Max Martin är en perfektionist och därför krävande, men rolig.

– Att arbeta med honom är på sätt och vis svårt, för jag är alltid rädd att jag ska göra något fel. Men han är väldigt rolig att arbeta med, säger Britney Spears, samtidigt som hon gratulerar Max Martin till Polarpriset.

Fredrik Eliasson på P4 Stockholm gjorde förra året en dokumentär om Max Martin.

– Han har haft över 50 låtar på topp tio på amerikanska Billboardlistan och hela 21 förstaplaceringar som låtskrivare på Billboard, säger Fredrik Eliasson.

– Som låtskrivare är det faktiskt bara John Lennon och Paul McCartney som har fler ettor på amerikanska Billboard.

Max Martins verk spänner över en lång tid.

– Vi har ständigt några låtar på spellistan som är Max Martins, säger Rita Jernquist, musikproducent på P4 Skaraborg och P4 Väst.

Polarpriset instiftades av musikförläggaren Stikkan Anderson. Prissumman är 1 miljon svenska kronor per pristagare och det är Kung Carl XVI Gustaf som delar ut priset i Stockholms konserthus i juni.

Precis som tidigare utsågs en pristagare inom populärmusik och en inom klassiskt. Den andra pristagaren är italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli. Hennes båda föräldrar var operasångare, så hon fick tidigt sångundervisning i hemmet.

– Varje dag fick jag kanske tio minuters sångundervisning av mamma, medan pastan kokade, skrattar Cecilia Bartoli.

Johan Korsell, programledare för CD-revyn P2 är fascinerad av Cecilia Bartoli.

– Rent musikaliskt har hon ju allt som krävs för den här repertoaren som hon har specialiserat sig på. En fantastisk koloraturteknik och så är hon en härlig artist också, säger Johan Korsell.

Vilken tyngd har då Polarpriset utanför Sverige?

– Det har väl diskuterats. Tidigare har väl genomslaget saknats, men nu har det funnits ett antal år, så nog borde väl medvetenheten vara större. Man siktar in sig på stora, ganska självklara artister som vinnare, säger Johan Korsell.

På den klassiska sidan kan Polarpriset jämföras med danska Léonie Sonnings musikpris.

– När det gäller den klassiska sidan, så känns det väl inte som om Polarpriset är lika stort som det danska Léonie Sonnings musikpris, som för övrigt Cecilia Bartoli fick 2010.

– Det är roligt att det är ett pris som premierar att man har haft en lång karriär. När det gäller populärmusiken så kan det annars handla om mycket korta karriärer, säger Rita Jernquist, musikproducent på P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".