En man bär ett barn efter ankomst till Greklands fastland.
En man bär ett barn efter ankomst till Greklands fastland. Foto: AP

Grekland uppmanas av EU-kommissionen att förbättra för asylsökande

1:46 min

Grekland har i dag uppmanats av EU-kommissionen att förbättra mottagningsförhållandena för asylsökande. Pressen ökar nu både på Grekland och Italien att få mer kontroll över flyktingar och migranter, som anländer över Medelhavet.

Om exakt en vecka är det åter dags för ett nytt toppmöte mellan ledarna för EU:s 28 medlemsländer. Flyktingfrågan är åter en av de heta punkterna på dagordningen.

Det brådskar för Europa att få kontroll över flyktingsituationen. Snart är sommaren här igen och med det förmodligen en ny intensiv tid med hundratusentals flyktingar och migranter på väg in i EU.

Strömmen av människor som söker skydd och ett lugnare, bättre liv i Europa avtar nämligen inte.

Över 76 000 flyktingar och migranter har hittills i år kommit till Grekland och Italien jämfört med ungefär 11 000 under samma period förra året.

Försöket att ge pengar till Turkiet i utbyte mot en hårdare kontroll av kusten har inte gett den effekt som EU hade hoppats på. Samtidigt har samtalen mellan den turkiska regeringen och olika toppledare i Europa blivit alltfler.

Inför nästa veckas toppmöte tar nu EU-kommissionen både Grekland och Italien i örat. De sydeuropeiska länderna manas till att upprätta de ”hot spots”, registreringssystem för flyktingar, som EU enats om. Bara några av dem har satts upp. Grekland måste också förbättra mottagningsvillkoren, så att det går att skicka tillbaka asylsökande dit om det var första asyllandet. Hotet hänger fortfarande över Grekland att bli uteslutet ur EU:s gränssamarbete Schengen.

Stats- och regeringscheferna på toppmötet kommer också att tvingas konstatera att det inte har gått att fördela asylsökande sinsemellan. Endast knappt 500 av 160 000 asylsökande har flyttats till ett annat EU-land.

Medlemsländerna försöker alla att skjuta ifrån sig ansvaret för människorna som flyr Syrien, Afghanistan och Irak bland annat. Länderna i EU står långt ifrån varandra i hur akutlägen ska hanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista