Torghandlare i Frankrike håller upp frukt.
Bashir och Catherine Fercy är torghandlare i Paris. Foto: Foto: Johan Tollgerdt

Första landet som förbjuder matsvinn

Böter på upp till 35 000 kronor
1:34 min

Mat ska inte längre få slängas i de franska butikerna. Utan snabbköpen måste skänka bort den till exempelvis välgörenhet istället. Frankrike har som första land i världen enhälligt beslutat om att införa ett förbud för matbutiker att slänga livsmedel. Lagen som snart träder i kraft, kan innebära miljoner flera måltider per år.

Matsvinnet är alldeles för stort i Frankrike. Istället för att slänga mat bör den gå till oss fattiga, tycker David, som är hemlös och bor i ett kartongskjul på en Parisboulevard.

Snart ska franska livsmedelsbutiker som är större än 400 m2, inte längre få lov att kasta bort mat som fortfarande är ätbar.

Butikschefer som bryter mot lagen kan tvingas betala böter på upp till 35 000 kronor och riskerar till och med att hamna i fängelse. Överbliven mat ska istället skänkas till välgörenhetsorganisationer eller gå till kompostering som djurmat.

Frankrike blir därmed först i världen med att anta ett förbud att slänga mat. Resultatet kan innebära upp till 10 miljoner flera måltider årligen. Flera franska stormarknadskedjor välkomnar lagen och där hoppas man att den ska exporteras till andra EU-medlemmar i framtiden.

Bashir och Catherine Fercy är torghandlare framför den gamla Börsen i Paris. De välkomnar den nya lagen, men tycker att den snabbt borde utvidgas för att även omfatta landets viktiga torgmarknader.

Vissa torghandlare slänger tyvärr överbliven frukt och grönsaker, berättar dom. Men vi skänker dagligen tomater och äpplen till tiggare. För solidaritet med de fattiga är viktigt, tycker paret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".