Id-kapning ska bli olagligt

1:34 min

Det ska bli straffbart att kapa någons identitet för att till exempel köpa varor eller ta lån i någon annans namn. Hittills har så kallad id-kapning inte varit olaglig.

Regeringen hoppas att lagstiftningen kan avskräcka dem som begår den här typen av brott.

– De som ägnar sig åt det här ska veta att det är straffbart och att man kan bli åtalad och dömd för det, säger justitieminister Morgan Johansson.

– Det är ett växande problem och här har lagstiftningen inte hållit jämn takt med den moderna teknikutvecklingen. Det har inte funnits den här typen av lagstiftning tidigare och nu täpper vi till det hålet i lagrummet, så att det också blir förbjudet.

Förutom att det nu ska bli olagligt att använda sig av någon annans identitet för att ta lån eller beställa varor eller tjänster, så ska det inte heller vara lagligt att använda sig av någons annans identitet för att lägga upp saker på nätet som får den personen att hamna i dålig dager.

Lagen föreslås gälla från den 1 juli i år. Brottsrubriceringen blir olovlig identitetsanvändning och kan straffas med upp till två års fängelse.

Lagförslaget började beredas och utredas redan under alliansregeringen.

– Men vi går något längre än vad utredningen sa, för om man gör på det här sättet, alltså kapar identiteten på nätet och gör det upprepade gånger mot samma person, så kommer man också kunna dömas för olaga förföljelse. Det fanns inte med i utredningen från början och gör att vi får en ännu starkare kriminalisering, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista