Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Morgan Johansson: Ebo är ett problem

1:49 min

Trångboddheten ökar i Södertälje till följd av ebo, eget boende. Det är en situation som vissa menar leder till att nyanlända integreras in i segregation. Justitieminister Morgan Johansson (S) håller till viss del med om kritiken.

– Jag tycker att ebo är ett problem. Det leder till trångboddhet, sociala problem och det leder till att kommunen får planeringsförutsättningar.

– Samtidigt kan jag konstatera med det antal asylsökande som vi hade under hösten hade vi inte klarat boendefrågan om vi inte haft Ebo. Ett system vi måste vara beredda se över när den är lite mindre akut än vad den är just nu, säger Morgan Johansson.

Systemet med Ebo, eget boende, är vanligast i storstadsregionerna. Elektroingenjören Ramzi Hanna och hans fru Zeina Bayyad som är civilingenjör kom till Sverige i somras från Syrien.

De är bland de 48 000 personer som i dag bor inom ebo i Sverige. Paret bor inneboende hos Ramzis bror i Södertälje. I julas fick de uppehållstillstånd.

– Jag tror man måste vänta mer än tre, fyra år för att få lägenhet. Och jag tror det är lättare att få jobb än en lägenhet, säger Ramzi Hanna.

Ekot har tidigare rapporterat om organiserad svarthandel av hyresrätter med ockerhyror i Södertälje.

Om en hyresgäst missbrukar sin lägenhet och hyr ut den svart utan tillstånd från bostadsbolaget kan bostadsbolaget kräva att den som står på kontraktet också ska bo i lägenheten.

Om hyresgästen rättar till det så kan bostadsbolaget inte vidta andra åtgärder som skulle vara kännbara och avskräckande för den som hyr ut svart. Därför vill vissa bostadsbolag se en översyn kring detta i hyreslagstiftningen, som just nu utreds.

Det är något som justitieminister Morgan Johansson öppnar för i dag.

– Jag ska gärna se över om det är möjligt att inom ramen för den utredningen också se på den frågan, det vill jag nog öppna för, säger Morgan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista