Twitter stängdes i Turkiet för två veckor sedan.
Twitter stängdes i Turkiet för två veckor sedan. Foto: Richard Drew/TT.

Twitter stuvar om i flödet

Inte det senaste — utan det viktigaste. Nu gör Twitter en dramatisk omstuvning i flödet.

Ändringen presenterades bara timmar innan en kritisk delårsrapport.

Twitter kommer inte längre att visa de senaste tweetsen först.

I stället toppas flödet av inlägg från de senaste timmarna som Twitter tror att du kommer att vara mest intresserad av. Vad som visas först är individanpassat och uträknat med en algoritm.

I det nya flödet kommer även betalade tweets hamna högre upp, vilket förväntas öka effektiviteten i annonserna, enligt Reuters.

Resten av flödet kommer visas som vanligt, med de senaste tweetsen först.

Att Twitter gör så stora ändringar väcker känslor hos användarna.

– Folk blev så sura när man hörde om vad som var på gång att Twitterchefen Jack Dorsey fick gå ut och lugna ner dem. Nu visar det sig att det inte är riktigt lika illa som befarat, eftersom det är en funktion man måste slå på själv, säger Marcus Jerräng, nyhetschef på Computer Sweden.

Senaste delårsrapporten visade återigen på dålig lönsamhet — och att användandet av Twitter ökat långsamt, 11 procent på ett år.

– För Twitter handlar det om att de måste skapa mer engagemang, få fler än hardcoretwittrare att använda tjänsten. Det här är ett sätt att hjälpa folk att hitta in i det stora flödet som är Twitter, säger Marcus Jerräng.

Omstöpningen offentliggjordes några timmar innan rapporten för fjärde kvartalet presenteras. Företaget har tvingats till stora nedskärningar och trycket är stort på vd Jack Dorsey att leverera efter mikrobloggens tröga tillväxt.

Att den nya funktionen presenteras just i dag kan peka på att siffrorna i kvartalsrapporten inte är lysande. Men frågan är om omstuvningen kan rädda Twitter.

– Jag tror att det kommer att bli ytterligare en funktion som många inte bryr sig om. Men Twitter kommer fortsätta att försöka. Om inte det här fungerar kan det bli hårdare tag där man tvingar på folk olika lösningar i stället, säger Marcus Jerräng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista