USA:s försvarsminister Ash Carter och Jens Stoltenberg tar emot medlemmar till möte på Natos högvarter. Foto: AP
USA:s försvarsminister Ash Carter och Jens Stoltenberg tar emot Nato-medlemmar till möte i Bryssel. Foto: AP

Nato diskuterar inblandning i hanteringen av flyktingkrisen

1:26 min

Försvarsalliansen Nato diskuterar just nu om Nato ska hjälpa till i flyktingkrisen, såsom förslaget Tyskland och Turkiet lade fram tillsammans tidigare i veckan.

Förslaget om att hjälpa till i flyktingkrisen tas på allvar av Nato-chefen.

– Vi förstår oron, ser den mänskliga tragedin och förstår utmaningarna, som funnits länge i Mellanöstern men som nu också kommit till Europa, sa Nato-chefen Jens Stoltenberg vid inledningen på försvarsalliansen Nato:s möte i dag.

Två-dagarmöte mellan försvarsminister från de 28-Natoländerna skulle främst handla om den förstärkning österut som Nato vill genomföra. Förstärkningen skulle bland annat innebära mer militär på plats i de östliga Nato-länderna, som ett svar på Rysslands agerande i till exempel i Ukraina.

Nu hamnar i stället fokus på det som flera bedömare ser som en överraskande begäran från Turkiet, stödd av Tyskland, att dra in den USA-ledda försvarsalliansen Nato i hanteringen av flyktingkrisen.

Det var Tysklands förbundskansler Merkel och Turkiets premiärminister Davotuglu som i måndags sade att de skulle be Nato om hjälp i flyktingkrisen. Framför allt vad det gäller övervakning i Medelhavet, för att assistera EU:s gränskontrollmyndighet Frontex och den turkiska kustbevakningen.

På väg in till mötet i dag sa Storbritaniens försvarsminister Michael Fallon i en kommentar till förslaget: att

– Allt som hjälper till att rädda liv i östra Medelhavet och sätter stopp för kriminell smuggling är välkommet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista