Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Storägare i Swedbank står bakom styrelsen

Publicerat onsdag 10 februari 2016 kl 17.28
"Ovanligt att ett vd-byte sker så abrupt"
(1:21 min)
Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank. Foto: TT
Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank. Foto: TT

Det kunde ha skötts snyggare, men förtroendet för Anders Sundström kvarstår. Det säger några av de största aktieägarna i Swedbank, efter ett möte med ledningen.

– Man kan väl säga att alla inte var helt nöjda med att beskedet om vd-bytet kom så abrupt, säger Carina Lundberg Markow, ägarrepresentant för Folksam som är Swedbanks största ägare.

Beskedet att Swedbank-vd:n Michael Wolf sparkas överraskade många aktieägare. Efter ett möte mellan styrelseordförande Anders Sundström och representanter för de största aktieägarna kvarstår förtroendet för Sundström, trots att viss kritik riktades mot hur beslutet kommunicerades.

– Konsekvensen har blivit agitativt inriktad mediabevakning. Hade det hela skötts på ett lite mer smidigt sätt från början hade man kanske kunnat slippa en del av den förtroendekris som finns från viss media, säger Lundberg Markow.

Vid mötet närvarade också den tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen.

– Det var ingenting nytt utöver det som har rapporterats i media. Det viktiga för mig var att lyssna på den tillförordnade vd:n. Hon gav ett bra intryck, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på pensionsbolaget Alecta, som är tredje största ägare i Swedbank.

– Man kan alltid önska att det skulle ha skett på ett annat sätt. Nu valde man det här sättet. Det viktiga nu är att banken har en ledning som kan fortsätta arbetet utan avbrott och det har man, säger han.

Ramsay Brufer anser att Michael Wolf gjort ett mycket bra arbete som vd, men litar på att beslutet att sparka honom var rätt.

– Det är styrelsens ansvar och vi har fullt förtroende för den styrelsen, säger Brufer, som själv sitter i valberedningen.

Om kritiken mot Sundström säger han att det är skillnad på att sitta i styrelsen och att vara operativt ansvarig.

Även största ägaren Folksam står bakom ordföranden.

AMF:s ägaransvarige vill inte kommentera mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".