Foto: TT.
Foto: TT.

EU-kommissionens skattepaketet ska stötas och blötas

"Viktigt att bekämpa skatteflykt"
1:17 min

När EU:s finansministrar möts i Bryssel på fredag blir det startskottet för förhandlingar om ett stort skattepaket som handlar om att få stora företag som finns i flera länder att betala mer skatt än i dag. Ett viktigt förslag som har svenska regeringens fulla stöd, enligt finansminister Magdalena Andersson.

– Det är ett både omfattande och stort skattepaket som kommissionen har kommit med. Från regerings sida tycker vi det är viktigt att man bekämpar skatteflykt och skatteundandragande på ett effektivt sätt.

Det handlar bland annat ska stoppa företag från att flytta vinster till länder med låg eller ingen skatt för att undvika beskattning. Det ska inte heller gå att låna ut pengar inom en koncern mellan olika länder och ta ut så höga räntor att ett ränteavdrag som bara är konstruerat kan göra stora ränteavdrag möjliga.

Magdalena Andersson är också positiv till ett förslag som innebär att varje land rapporterar om de företag som finns i landet.

– I den här delen så handlar det om att skattemyndigheter i EU automatiskt ska utbyta information om den här redovisningen för att ha bättre kunskaper om hur multinationella företag agerar.

Däremot är regeringen negativ till att skatteavtal som i dag gäller mellan två länder istället ska kunna omfatta flera länder.

– Det finns en del förslag om att man ska harmonisera skatteavtal och skatteavtal har man ju mellan två länder. Där måste man ju fundera på i vilken utsträckning harmonisering mellan flera länder som sedan ska vara mellan två länder, i vilken utsträckning det är det mest effektiva sättet att arbeta på, säger Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".