Förödelsen efter Boko Harams attentat i byn Dalori i Nigeria tidigare i år. Foto: AP
Förödelsen efter Boko Harams attentat i byn Dalori i Nigeria tidigare i år. Foto: AP

Över 60 döda i Nigeria

Sveriges Radios Richard Myrenberg och terrorforskare Hans Brun i Studio Ett Kväll
8:16 min

Uppåt 60 människor kan ha dödats i ett nytt självmordsattentat i ett flyktingläger i nordöstra Nigeria. Terrorgruppen Boko Haram tros ligga bakom dådet.

Attacken inträffade i går i det lilla samhället Dikwa, nio mil från delstaten Bornos huvudstad Maiduguri. Sedan länge är telefonförbindelserna helt ur funktion i området. Det är därför som uppgifterna om terrordådet kommer först nu.

Enligt flera källor inom räddningstjänsten och militären var det två kvinnliga självmordsbombare som lyckades ta sig in i ett flyktingläger i Dikwa där de utlöste sina sprängladdningar. En tredje kvinnlig självmordsbombare vägrade dock spränga sig själv eftersom hon insåg att hennes föräldrar och syskon befann sig i lägret, uppger Satomi Ahmed från delstatens räddningstjänst.

Hon överlämnade sig istället till myndigheterna. Dödssiffrorna varierar i nuläget, från drygt 30 till uppåt 60. Drygt 70 personer sägs ha skadats.

Ingen har ännu tagit på sig dådet, men allt tyder på att det är terrorgruppen Boko Haram som ligger bakom. Boko Haram har på senare tid intensifierat sin terrorkampanj med inte mindre än tre attacker i nordöstra Nigeria i slutet av januari. Men attacker mot flyktingläger har hittills hört till undantagen.

Under de dryga sex år som gått sedan Boko Haram inledde sin väpnade kamp har 17 000 människor dödats och över 2,5 miljoner människor tvingats fly sina hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".