Arbetslös
Foto: TT

Arbetslöshet kommer att öka bland utrikesfödda

2:04 min

För första gången bedöms utrikesfödda inom kort vara i majoritet bland de arbetslösa. Enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen nu på morgonen fortsätter arbetslösheten att sjunka. Tydligast är det bland ungdomar.

Bland utrikesfödda går utvecklingen åt fel håll, säger analyschef Mats Wadman.

–  Den här tudelningen som har pågått under lång tid gör att gruppen utrikesfödda kommer att överstiga gruppen inrikes födda nu under februari. 

Vad betyder det för ert arbete med att försöka få ut folk i jobb? 

– I takt med att den här gruppen växer och många av dem har en låg utbildningsnivå blir det lite svårare, säger Mats Wadman.

I slutet av januari var 386.000 personer arbetslösa, 4000 färre jämfört med ett år tidigare. I princip hälften är födda i andra länder och snart kommer de utrikes födda att vara i majoritet på Arbetsförmedlingen, vilket inte har hänt förut.

Efterfrågan på arbetskraft ökar och det gör att ungdomar som gått ut gymnasiet får allt lättare att få jobb just nu. Arvid Torstensson går i tvåan på gymnasiet och han är optimistisk om jobbchanserna. 

– Kanske i en butik någonstans, sälja kläder eller något, säger han.

 Är det lätt eller svårt att få jobb tror du?

– Om man verkligen försöker och åker till en butik och pratar med personalen, om man visar framfötterna, då får man jobb till slut, antar jag. De som mejlar, ringer och åker dit får jobb, de som verkligen försöker.

Bland unga mellan 18 och 24 år har de arbetslösa minskat från 81.000 till 70.000 på ett år. Enligt Arbetsförmedlingens sätt att räkna är ungdomsarbetslösheten nu 13,1 procent, det är den lägsta siffran på sju år.

– Den absolut kraftigaste minskningen av de inskrivna arbetslösa hos oss är bland ungdomarna, säger Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Varför är det så?

– När det är stark efterfrågan är det många arbetsgivare som i första hand vill rekrytera ungdomar, som då kommer långt fram i kön. Det är inte så konstigt att det ser ut så här, ungdomsarbetslösheten stiger snabbt när konjunkturen går ner och sjunker snabbt när konjunkturen går upp. 

Men 17-åriga Matilda Björklund är inte övertygad.

– Jag tror att det är ganska svårt att få jobb, det finns ju mycket konkurrens också från andra länder, säger hon.

Samtidigt som ungdomsarbetslösheten minskar blir de långtidsarbetslösa fler. De som varit utan arbete i ett år eller mer har ökat med 6000 personer på ett år, visar Arbetsförmedlingens siffror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista