Palestinska kvinnor väntar på tranport vid Israels separationsbarriär i Aram på Västbanken. Foto: Muhammed Muheisen/Scanpix
Israelisk mur på Västbanken. Foto: Muhammed Muheisen/Scanpix

Fler murar väntas på Västbanken

"Vi måste rädda liv"
2:25 min

Stängsel och separation det israeliska receptet mot knivattacker.

Det händer flera gånger i veckan att en ung palestinier försöker knivhugga en judisk israel. Den så kallade knivintifadan har pågått i fyra månader och trots att många palestinier som utför dem vet att de ger sig ut på självmordsuppdrag, så ser attackerna inte ut att avta.

Israel har ingen bra lösning, men nu är både regering och opposition överens om att fler murar behövs. I Jerusalem har rädslan blivit vardag:

– Jag ska gå på bröllop imorgon och måste köpa en klänning, berättar Michal. Men annars drar jag mig för att gå ut.

Hon väljer till min förvåning en sidenklänning med kamouflagemönster att ha på sig på bröllopet.

När jag frågar om hon har någon lösning på knivdåden, skakar hon på huvudet och säger att det bara är sorgligt.

Men ledaren för det som tidigare hette Arbetarpartiet - nu Sionistiska unionen - säger sig ha en lösning: Stängsel och separation.

– Ingen tycker om stängsel och murar, men vi måste skydda liv, säger Isaac Herzog när han presenterar sin plan. 

Lösningen är fler barriärer runt bosättningar på Västbanken och murar som skär av de 28 palestinska byar som ligger runt Jerusalem.

– Det här är den enda planen som finns för att stoppa knivattackerna, säger Herzog.

Han tillbakavisar kritiker med en påminnelse om debatten om muren på Västbanken - innan den byggdes.

– Men sen såg vi hur självmordsattackerna upphörde, säger Herzog. Freden, en tvåstatslösning, är långt borta och det som krävs nu är en separation.

Även premiärmininster Benjamin Netanyahu har börjat prata om murar efter att oppositionen la fram sin plan. När Netanyahu i tisdags inspekterade ett omdiskuterat stängselbygge vid den jordanska gränsen, sa han att man ska bygga stängsel runt hela Israel - för att skydda mot ”vilda odjur”.

Netanyahus kommentar om araber som vilda odjur har mött upprörda reaktioner, den palestinske chefsförhandlaren, Saeb Erakat, kallade det för apartheid-språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".