Aboriginer dansar utomhus.
Australiens ursprungsbefolkning har fortfarande ett tio år kortare liv än andra i landet. Foto: RICK RYCROFT/TT

Levnadslängden kortade för aboriginer

2:11 min

Australiens ursprungsbefolkning har fortfarande ett tio år kortare liv än andra i landet. Det slogs fast i den årliga undersökningen "Closing the Gap" som görs för att jämföra levnadsvillkoren för Australiens ursprungsbefolkning med övriga i landet. Australiens premiärminister Malcom Turnbull konstaterar att en del uppnåtts men att mycket återstår.

– Att spädbarnsdödligheten gått ner och att allt fler bland ursprungsbefolkningen nu kan läsa och räkna visar att vi går åt rätt håll. Men när det gäller levnadslängden så har vi inte lyckats alls, sa premiärminister MalcomTurnbull.

Det är 8:e året som Australien gör en jämförelse mellan levnadsvillkoren av landets ursprungsbefolkning aboriginer och övriga i landet. Det började med att dåvarande premiärministern Kevin Rudd bad om förlåtelse för Australiens politik gentemot landets ursprungsbefolkning, som är världens fortfarande levande äldsta folkgrupp.

Rudd bad i ett hyllat tal förlåtelse för politiken som innebar att man stal aboriginers barn för att på sikt utplåna folkgruppen. Det skedde ända fram till i början av 1980-talet.

Men trots nu åtta års uttalat regeringsförsök att minska klyftorna så återstår mycket. Förutom att aboriginer har ett i genomsnitt tio år kortare liv än övriga i landet så är ursprungsbefolkningen överrepresenterade i landets fängelser. Aboriginer utgör cirka 3 procent av Australiens befolkning men representerar 27 procent av internerna i fängelserna. Och det har ökat de senaste åren.

Aboriginer har i genomsnitt sämre utbildning, är oftare arbetslösa och bor i fattigare samhällen. Ursprungsbefolkningen nämns inte med ett ord i landets grundlag, något man nu börjar diskutera ska ändras. Men en undersökning visade att över tio procent helt motsatte sig att landets skulle se aboriginerna som Australiens ursprungsbefolkning.

– Först när vi stänger gapet mellan ursprungsbefolkningen och oss andra kan vi säga att vi ger alla i landet samma möjligheter, sa premiärminister Malcom Turnbull.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista