Fängelse i Peru. Poliser patrullerar.
Angel Villaverdes greps när han återvände för att hälsa på sin mamma. Foto: FOTO: SILVIA IZQUIERDO/TT

Svensk politiker anklagad för terrorism i Peru

2:25 min

Idag inleds rättegången mot den svensk-peruanske politikern Angel Villaverde, som är miljöpartiets gruppledare i Sundsvall men som nu står åtalad för terrorism i Peru.

Idag hålls första rättegångsförhöret, och jag kommer begära att Angel Villaverde släpps från högsäkerhetsfängelset där han sitter, eftersom han inte kommer fly landet utan närvara på resten av dom tre eller fyra förhören som kommer hållas i den här processen, säger hans advokat Nilda Tincopa.

Det är hon som har hand om Angel Villaverdes fall. Han greps den 26 december förra året på flygplatsen i Lima, när han återvände till Peru för att hälsa på sin gamla mamma. Villaverde var tidigare aktiv i Perus kommunistparti och anklagades då för att ha kopplingar till terrorgrupper. Men han friades i en domstol på början av 90-talet och flyttade till Sverige 1995, dit hans familj redan flytt. Men nu har det gamla rättsfallet tagits upp igen, berättar advokat Nilda Tincopa.

– Åklagarna kräver att Angel Villaverde döms till 20 års fängelse för att ha hjälpt och medverkat i en terrorgrupp. Men de har inte velat specificera vilken grupp, och de har inga bevis för att han deltagit i terrorhandlingar, hävdar advokat Nilda Tincopa, som menar att Angel Villaverde gripits enbart för att han stod till vänster på den politiska skalan.

Rättsfallet öppnades åter i början av 2000-talet, men Angel Villaverdes familj säger att de inte vetat om att han hade en häktningsorder mot sig.

Villaverde är Miljöpartiets gruppledare i Sundsvall och hans politiska engagemang i Sverige kan hjälpa honom i rättegången, tror advokat Nilda Tincopa.

– Det visar att han är en välkänd och tillförlitlig medborgare som svenska myndigheter inte har något otalt med, säger Nilda Tilcopa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista