Närbild på Stefan Ingves
Riksbanken kommer med ett nytt räntebesked. Foto: FOTO: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT

Räntebesked: Majoriteten tror på en sänkning

1:52 min

Riksbanken kommer med ett nytt räntebesked och majoriteten av bedömarna tror att det blir ytterligare en sänkning till minus 0,45 procent.

 Men en som går mot strömmen är chefsekonomen på LO.

– Vi har en väldigt stark konjunktur i Sverige och vi har indikatorer som pekar på en väldigt stark tillväxt just nu. Och det är det som gör att jag tror att Riksbanken vill avvakta och också hålla krutet lite torrt, säger LOs chefsekonom Ola Pettersson.

Ola Pettersson tror att Riksbanken förlitar sig på att den starka konjunkturen i Sverige just nu räcker för att inflationen ska ta fart upp mot målet två procent. En som tycker att den tankegången låter vettig men som ändå tror på en räntesänkning är banken SEBs chefsekonom Robert Bergqvist:

– Riksbanken är pressad att göra mer. Inte för att jag tycker att Sverige behöver en mer expansiv penningpolitik men Riksbanken ligger fel i inflationsprognosen och är för optimistisk och tror på en för hög inflation. De måste dra ner prognosen. Och dra ner utan att leverera det kan framstå som konstigt. Speciellt i en omvärld där andra centralbanker gör mer. Så jag tror att Riksbanken är både pressad och stressad att göra mer även om Sverige inte behöver ytterligare räntesänkningar.

Skulle en räntesänkning utebli när marknaden förväntar sig just en sänkning så kan det leda till att den svenska kronan stärks mot till exempel euron och det har en hämmande effekt på inflationen i Sverige, tvärtemot vad Riksbanken vill.

Och ytterligare ett skäl för Riksbanken att markera hårt just nu, tror Robert Bergqvist, är att avtalsrörelsen är på väg in sitt absoluta slutskede. Riksbanken vill ha rejäla löneökningar som bidrar till att höja inflationen och är angelägen om att parterna på arbetsmarknaden tror på och har inflationsmålet som utgångspunkt när de förhandlar om lönerna:

– Om man inte tror på inflationsmålet nu i den pågående avtalsrörelsen så riskerar löneökningarna att hamna för lågt för att lyckas klara inflationsmålet. Det skulle ge Riksbanken problem 2-3 år framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista