Genrebild polisen
Foto: Daniella Backlund /TT

Polisen slår ifrån sig anklagelserna om trakasserier

2:29 min

Polismyndigheten slår nu tillbaka mot kritiken om kränkande särbehandling och menar att det handlar om olika upplevelser. Detta efter Ekots rapportering i morse om "Petra", en före detta högt uppsatt polis på Rikskrim, sedermera Noa, som nu stämmer Polismyndigheten för att bland annat ha hetsat henne till att säga upp sig. 

Polisforskaren Stefan Holgersson känner igen beskrivningen i "Petras" historia.

– Det är inget som tyvärr är förvånande. Jag får faktiskt relativt ofta kontakt med poliser som utsätts för olika former av trakasserier. Och så länge Polismyndigheten har stilen att de förnekar att det är lågt till tak så kommer ju samma chefer fortsätta att kränka personal, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

I morse berättade Ekot om "Petra" som stämmer Polismyndigheten. Hon menade att trakasserierna började när hon, i sin roll som ledningsstöd i en av Rikskrims - sedermera Noa:s - ledningsgrupper, försökt påtala fel i verksamheten som kunde förbättras i den nya organisationen. När hon sedan gjorde en intern arbetsskadeanmälan om de trakasserier hon fått utstå blev det ännu värre.

– Det var precis där och då som släggan slog till. Det var hårt och det var väldigt skoningslöst, berättar "Petra".

Hon berättar vidare att hennes rum plötsligt tömdes utan hennes vetskap och att hon hänvisades till en liten skrubb utan lampa och internetuppkoppling. I juni förra året sade hon upp sig och i sin stämning mot staten menar hon att det är att anses som en provocerad uppsägning.

Stefan Holgersson, polisforskare vid Linköpings universitet, känner igen beskrivningarna i "Petras" berättelse. Och han menar att det finns många fall som inte kommit upp i media.

– Det är ju ett stort antal poliser som upplever att det är stor risk att bli utsatt för repressalier om man kommer med kritik, både intern och extern kritik. Det finns ett antal fall som är kända i media och ett ännu större antal fall som inte är kända i media. Med jämna mellanrum dyker det upp sådana här fall. Polismyndigheten tar inte tag i det, säger han.

Men polisen slår ifrån sig kritiken med att säga att det är högt till tak och att alla har möjlighet att diskutera förändringar och förbättringar utan att bli trakasserade eller utfrysta. Att det ändå finns många fall, som bland annat senast lyfts fram i Hanne Kjöllers bok i det här temat, menar Max Lutherman på polisens kompetensavdelning handlar om olika upplevelser.

– Jag tycker att polisen tar tag i många av dessa ärenden. Själv känner jag inte till alla fall. Men det finns en debatt inom svensk polis, och det har funnits väldigt länge, om högt till tak eller inte högt till tak. Men just nu ser jag att det är en ganska öppen och engagerad dialog både inom polisen, mycket inom sociala medier och även inom media. Sedan finns det olika perspektiv hur man upplever de här situationerna, säger Max Lutherman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista