Skylt på Riksbanken.
Foto: Maja Suslin/TT

Räntebeskedet: "Riksbanken är orolig"

"Hade varit bättre att avvakta"
1:17 min

Riksbanken sänker räntan till minus 0,50 procent. Att man i dag meddelade att räntan sänks ytterligare visar att Riksbanken är orolig över den låga inflationen, säger Länsförsäkringars chefekonom Anna Öster.

– Riksbanken är väldigt oroad över inflationsutvecklingen. Både att den har blivit lägre än väntat om vi blickar bakåt, men även om vi blickar framåt, att det ser ut som att inflationen kommer ha ännu svårare att ta fart än vad de räknat med.

Klockan halv tio på förmiddagen kom beskedet: Riksbanken sänker räntan med 0,15 procentenheter till minus 0,50 procent. I ett år har Sverige haft negativ ränta. Anna Öster på Länsförsäkringar säger att Riksbankens fokus helt ligger på inflationen och målet på två procent.

– Det var längesen vi hade en inflation på två procent så det har tagit mycket längre tid än vad man räknat med för att uppnå det målet. Man har helt enkelt nu blivit orolig för att förtroendet för inflationsmålet ska tryta. Det är därför man är så aggressiv i sin penningpolitik som man är.

Vad tycker du om det?

– Vi har en stark inhemsk ekonomi som bör leda till inflation längre fram. Det hade varit bättre om vi hade kunnat avvakta och låta inflationen vara låg, förklara att inflationen kommer att nå upp till målet, men att det kommer ta längre tid än väntat, säger Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".