Sydkorea bryter samarbete med Nordkorea

1:33 min

Nordkorea som tycks fortsätta utvecklingen av kärnvapen straffas nu ekonomiskt av Sydkorea, Japan och USA.
Bland annat upphör samarbetet mellan Syd-och Nordkorea när en gemensam industrizon nu stängs.

Sydkorea anklagade idag Nordkorea för att ha utnyttjat inkomsterna från den gemensamma industrizonen i Kaesong vid gränsen till att bekosta utvecklingen av kärnvapen och långdistansrobotar. Därmed måste industrisamarbetet upphöra enligt Sydkorea.

Redan efter att Nordkorea i januari gjorde sin fjärde kärnprovsprängning reagerade Sydkoreas regering genom att förbjuda utresa till Kaesong för alla medborgare utan direkt koppling till verksamheten där.

Under mer än tio år har Kaesong varit en viktig symbol för fredsansträngningar på den delade koreanska halvön och en källa till utländsk valuta för det ekonomiska Nordkorea.

Över hundra sydkoreanska företag har verksamhet i Kaesong, och har dragit nytta av att arbetskraften är billigare där. Företagen som nu tvingats att dra sig tillbaka har uttryckt missnöje mot att zonen ska stängas, men erbjuds kompensation av den sydkoreanska staten.

Stängningen av industrizonen innebär att Nordkorea blir än mer beroende av Kina och andra länder som tar emot nordkoreanska gästarbetare. Arbetarna skickas av nordkoreanska myndigheter med syfte att få in utländsk valuta i landet, och de måste genomgå hård politisk skolning innan de tillåts lämna det slutna Nordkorea.

Också Japan och USA har beslutat att införa hårdare restriktioner i kontakter med Nordkorea.

Medlemmarna i FN:s säkerhetsråd har fortfarande inte kunnat komma överens om några nya sanktionermot Nordkorea efter att landet brutit mot tidigare FN-resolutioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista