Malmö får mest pengar för att ta hand om nya invånare. Foto: Foto: Stig-Åke Jönsson/TT, Jonas Ekströmer/TT
Malmö får mest pengar för att ta hand om nya invånare. Foto: Foto: Stig-Åke Jönsson/TT, Jonas Ekströmer/TT

Malmö satsar extra flyktingpengar på skola och socialtjänst

1:39 min

I dag presenterade Malmös rödgröna styre hur de vill fördela kommunens andel av de extra tio miljarder kronor som staten gett till kommunerna för att kompensera för kostnader för den stora flyktinginvandringen.

Före jul gjorde Malmö stad om sin befolkningsprognos.

I flera år har Malmö vuxit med drygt 5 000 nya invånare om året. Den nya prognosen räknade med över 8 000 nya invånare årligen och till det ytterligare några tusen asylsökande som flyttar in hos släkt och vänner. Behovet av nya bostäder och skolor är därmed ännu större än det redan var. 

Av de tio miljarder om staten har fördelat har Malmö fått mest: 380 miljoner kronor.

Förra året användes 30 miljoner, i en tilläggsbudget för 2016 fördelas nu resterande 350 miljoner kronor. Mest går till förskola och skola som får 129 miljoner och till socialtjänsten som får 104 miljoner kronor.

Resurser satsas även på att förstärka planeringen för nya bostäder. Översiktsplanen ska uppdateras och nya bostadspolitiska mål ska tas fram.

– Jag ser att förutsättningarna för 2016 är goda med de förutsättningar vi har fått från riksdag och regering, men för 2017 kommer vi att fortsatt naturligtvis behöva ha lärare och socialsekreterare och satsa på personal. Det är insatser som inte är av engångskaraktär, men som fångas upp i våra utjämningssystem om ett par år. Det är en insats som kommer att behövas även 2017, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande för kommunstyrelsen. 

Befolkningsprognosen som gjordes före jul byggde på situationen som den var innan regeringen införde gräns- och id-kontroller. Sedan dess har förutsättningarna förändrats och antalet asylsökande som kommer till Sverige har minskat kraftigt.

Hur Malmö kommer att påverkas är därför osäkert och kommunen gör nu redan om sin befolkningsprognos igen. 

Malmös socialdemokrater och borgerliga partier har under lång tid kritiserat den så kallade ebo-lagen som ger asylsökande rätt att flytta till eget boende. De anser att den har lett till trångboddhet och segregering och till att kommunen har fått ta ett för stort ansvar när bostadslösningarna inte har fungerat. Socialdemokraterna har velat ta bort lagen, men det har inte deras nuvarande koalitionspartner Miljöpartiet tyckt. 

Nu har de kompromissat sig fram till en ny hållning. Malmös socialdemokrater anser nu inte längre att den ska tas bort, utan förändras. En asylsökande som kan ordna ett boende som faktiskt fungerar ska kunna göra det, men om det misslyckas ska det åter vara statens ansvar och inte kommunens att ordna en bostad.

– Jag har väckt den här frågan på nationell nivå inom mitt parti och hittills har de flesta sagt att det här är en intressant idé, säger kommunalrådet Karolina Skog (MP).

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista