Riksbankchefen Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Riksbankchefen Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Kommentar: Så påverkas du av räntebeskedet

1:36 min

Riksbanken sänker styrräntan till historiskt låga 0,50 procent. Men hur påverkar detta bolån och sparkonton? Johan Prane, ekonomireporter på Ekot svarar.

– En sak som dagens beslut innebär är att bolånetagare kan räkna med att dagens låga bolåneränta kan hålla i längre. När det gäller de som har pengar på sparkonton säger bankerna att det ska mycket till för att de ska ta betalt av folk för att ha deras pengar på banken.

När tror Riksbankschefen att inflationsmålet på två procent kan uppnås?

– Riksbanken flyttar ju det där framför sig hela tiden, ganska mycket bara sedan senaste mötet före jul. Nu är det ju en bit in på 2017 innan man tror att vi kommer vara på tvåprocents-nivå. Först då pratar man om att det kan bli en första höjning. Men Riksbanken säger att det kan bli ytterligare en sänkning, eller ytterligare åtgärder.

Ledamöterna var inte eniga, två av sex ville lämna räntan oförändrad, hur ska man tolka det?

– Att det är ett knepigt läge. Även Riksbankschefen Stefan Ingves antydde att det finns goda argument för att behålla räntan oförändrad, just för att vi har en väldigt stark konjunktur i Sverige just nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista