Folkpartiets ledare Jan Björklund. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna föreslår startjobb för unga och nyanlända

"Nyanlända riskerar utanförskap"
1:37 min

Om den kommande avtalsrörelsen inte kan komma överens om lägre ingångslöner vill Liberalerna istället lagstifta om en ny, billigare anställningsform för nyanlända och unga. Dessutom vill partiet att inkomstskatten sänks och att arbetsgivaravgiften slopas.

Många nyanlända har inte den utbildningsnivå som krävs för att få jobba i Sverige. Många kan heller inte svenska och det gör att många arbetsgivare tvekar att anställa dem, enligt partiledare Jan Björklund. 

– Vi har en mycket hög arbetslöshet. Och den kommer sannolikt att öka ytterligare bland nyanlända invandrare. 

Anställningsformen kallas startjobb och skulle ge en lön på mellan 14 000 och 16 000 kronor i månaden. Förutom att arbetsgivaravgifterna slopas ska de kollektivavtalade försäkringspremierna också tas bort för att göra jobben billigare för arbetsgivaren.

– De nyanlända som nu kommer till Sverige i stor omfattning riskerar att behöva leva på bidrag och i utanförskap i åratal utan att få några jobb, säger Jan Björklund. Vi måste skapa möjligheter för dem att snabbare få enkla jobb även om lönen är låg – så att de kan försörja sig själva och få in en fot i Sverige.

Genom att då kapa avgifter och försäkringspremier skulle arbetsgivarens kostnader minska rejält, enligt Liberalernas uträkningar som gör gällande att kostnaden i dag är mellan 25 000 och 30 000 kronor i månaden för en nyanställd.

Enligt förslaget ska startjobben kunna gå till alla nyanlända i upp till fem år och till unga upp till nyanlända kunna ha ett startjobb i upp till fem år och alla unga upp till 23 års ålder.

– Vår önskan är att parterna löser detta i avtal. Och att man skapar ingångar för nyanlända invandrare och arbetslösa ungdomar. Enkla jobb med lite lägre löner så att de får ett första startjobb. Men lyckas inte parterna med det då kommer vi att lägga de här förslagen i riksdagen, antingen i vår eller senare till hösten, säger Jan Björklund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".