Moln efter flyganfall i Syrien.
Foto: George Ourfalian/TT.

Nytt försök till syrisk vapenvila

1:13 min

Samtidigt som hjälporganisationer varnar för att situationen i Aleppoprovinsen snart kan betecknas som katastrofal, träffas utrikesministrar från 17 länder under kvällen för att diskutera möjligheterna till en vapenvila.

Ryssland som deltar med stridsflyg i Aleppooffensiven säger att de föreslagit en vapenvila, men världsmakterna är delade om när en sådan ska börja gälla.

De väpnade regimmotståndarna men även de civila i Aleppoprovinsen har satts under allt hårdare tryck sedan regeringsarmén med stöd av styrkor från Iran, Hizbollah och ryskt stridsflyg inlett en storoffensiv.

Hittills har omkring 500 människor dödats, över 50 000 har flytt till gränsen mot Turkiet och både FN och hjälporganisationer varnar för en annalkande katastrof, inte minst eftersom försörjningslederna för hjälptransporter skurits av.

Sjukhus har bombats, vården är nästan obefintlig i området.

När 17 utrikesministrar i det som kallas stödgruppen för Syrien under kvällen samlas i München står samtal om vapenvila högst på agendan. Ryssland har kommit med ett eget förslag, enligt uppgift en vapenvila som föreslås börjar gälla den 1 mars.

USA menar att vapenvilan måste inledas omedelbart och att det ryska förslaget skulle ge regimen, med god hjälp av ryskt stridsflyg, ytterligare nästan tre veckor att krossa sitt motstånd i Aleppo och dess landsbygd.

Vapenvilan är den viktigaste punkten på kvällens möte, men också andra aspekter av syrienkriget ska diskuteras, bland annat hjälpsändningar till utsatta och belägrade områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista