Reaktorerna 1 och 2 (t v) vid kärnkraftverket i Fukushima. Foto: Scanpix.
1 av 2
Det har gått nära fem år sedan en tsunami vällde in över kärnkraftverket. Foto: Scanpix.
Arbetare installerar underjordisk ismur runt kärnkraftverket i Fukushima
2 av 2
Arbetare installerar underjordisk ismur runt kärnkraftverket i Fukushima. Foto: Koji Sasahara/ TT Foto: Koji Sasahara/ TT

Ismur ska hejda läcka från Fukushima

"Ett gott försök som inte förvärrar situationen"
1:43 min

Sedan kärnkraftshaveriet i Fukushima i Japan för snart fem år sedan, har kraftbolaget Tepco försökt stoppa radioaktivt vatten från att läcka från reaktorbassängerna. Nu vill bolaget använda metoden i full skala.

Tepco vill ha tillstånd av den japanska kärnsäkerhetsmyndigheten för att frysa ned marken kring de skadade reaktorerna. Det blir i så fall det största projektet i sitt slag i världen.

Vid byggprojekt som exempelvis tunnlar nära vatten, eller där marken är lös, används en metod där långa rör sätts ned i marken och fylls med frysvätska. Sedan fryses marken ned till en barriär av is, eller snarare frusen lera eller jord. Tepco har testat metoden vid Fukushima i några år och vill nu ta den i bruk fullt ut.

Jan Laue som är professor i geoteknik vid Luleå Tekniska Universitet, bedömer att denna metod kan fungera också i stor skala. Han betonar att han inte är expert på kärnsäkerhet, men på metoden ifråga. 

– Jag kan inte avgöra om detta är den bästa tekniken, men det går att få den snabbt på plats och det ger tid för andra lösningar, säger Jan Laue.

Det har gått nära fem år sedan en tsunami vällde in över kärnkraftverket och vållade en härdsmälta i reaktorerna.

Det befaras att flera hundra ton grundvatten varje dag rinner in i de skadade kylbassängerna vid reaktorerna, där strålningen fortfarande är hög. Vattnet läcker sen ut och sprider radioaktivitet ut i havet.

Med den här tjälade underjordiska muren vill Tepco få stopp på det radioaktiva vattenflödet. Projektet blir världens största i sitt slag. Kring reaktorerna, på en sträcka av 1,5 kilometer har drygt 1 550 frysrör förts ned i marken cirka 35 meter.

Den japanska kärnsäkerhetsmyndigheten vill först försäkra sig om att inte metoden innebär andra säkerhetsrisker. Tepco hävdar att den frysta marken ska klara ett elavbrott på två månader.  

Att barriären håller tätt lång tid är den kritiska punkten, säger Jan Laue.

 – Ett krav bör vara att den håller tätt och att den står kvar. Å andra sidan är det här ett gott försök som inte förvärrar situationen, enligt Jan Laue vid Luleå Tekniska Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".