Malmö får mest pengar för att ta hand om nya invånare. Foto: Foto: Stig-Åke Jönsson/TT, Jonas Ekströmer/TT
Malmö får mest pengar för att ta hand om nya invånare. Foto: Foto: Stig-Åke Jönsson/TT, Jonas Ekströmer/TT

Malmös rödgröna styre vill ändra ebo-lagen

1:46 min

Malmös rödgröna minoritetsstyre presenterade i dag hur de vill fördela kommunens andel av de tio miljarder kronor som regeringen ger kommunerna i extra pengar för flyktingmottagandet.

Inte minst till följd av den så kallade ebo-lagen räknar Malmö med en kraftig befolkningsökning under de närmsta åren. Exakt hur mycket Malmös befolkning kommer att öka till följd av flyktinginvandringen är osäkert.

En befolkningsprognos som gjordes före jul kom fram till att antalet invånare kommer att öka med 8 250 personer per år i genomsnitt fram till år 2019, vilket var en ökning med 62 procent jämfört med tidigare prognoser. 

Men siffrorna är osäkra och byggde till stor del på hur situationen såg ut under hösten, innan antalet asylsökande minskade efter att regeringen infört både gräns- och id-kontroller. Redan nu pågår en omräkning av prognosen. 

Malmös socialdemokrater har länge velat avskaffa ebo-lagen som de anser har lett till trångboddhet och kostnader för kommunen när nyanlända blivit hemlösa när det boende de ordnat inte längre fungerar. Men nu har de kompromissat med Miljöpartiet som de styr Malmö med i minoritet.

– Det systemet fungerar inte och vi behöver göra om det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande för kommunstyrelsen. 

Asylsökande ska fortfarande kunna skaffa eget boende, men om det inte fungerar ska staten ha ansvaret och inte kommunen. Det miljöpartistiska kommunalrådet Karolina Skog har väckt förslaget om en ändrad lag på nationell nivå inom sitt parti.

– Hittills har de flesta sagt att det här är en intressant idé, säger Karolina Skog. 

I går sa migrationsminister Morgan Johansson att Sverige inte hade klarat av att ordna boende för alla asylsökande i höstasm utan ebo-lagen, men att han kan tänka sig att se över den. 

Malmö har fått mest av alla kommuner av de tio miljarder kronor i extra pengar som staten delat ut för kostnader för flyktingmottagandet: 380 miljoner. 

Det mesta tänker Malmös rödgröna styre lägga på skola och socialtjänst, men även på ökat bostadsbyggande. De lär få stöd av Vänsterpartiet, men även Moderaterna som krävt en flyktingpaus för Malmö är överens om huvuddragen i fördelningen. Men det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar hade också velat se en satsning på fler jobb och svenskundervisning för asylsökande, inte bara för de som har fått uppehållstillstånd efter lång väntan som det är idag.

– Det gäller hela samhället och det är mycket lagstiftning som måste förändras också, men Malmö kan göra åtminstone detta lilla att se till att erbjuda svenskundervisning till alla de flyktingar vi har här, säger Torbjörn Tegnhammar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista