Vakter i fängelse i Mexiko
Våldsamma uppror sker med jämna mellanrum i mexikanska fängelser. Foto: Miguel Tovar

52 dog i mexikanskt fängelseuppror

1:01 min

52 personer dödades i ett uppror i ett fängelse i staden Monterrey i norra Mexiko. Våldsamheterna bröt ut bara en dag innan påve Franciskus ska göra ett fängelsebesök i landet.

Kvinnor klänger sig fast vid stängslet och skriker namnen på sina anhöriga inne på fängelset Topo Chico. På Tv-kanalen Milenios bilder syns tjock rök från fönstren.

Ingen vet säkert, men det verkar ha varit ett flyktförsök som satt igång upproret inne på fängelset, som ligger i industristaden Monterrey i norra Mexico. Eldsvådan började mitt i natten, sa delstatsguvernören, som bekräftar att 52 personer dött.

Mexikos fängelsesystem har flera gånger fått kritik från människorättsorganisationer. De är överfulla och många sitter länge i väntan på rättegång. Det är vanligt med våldsamma uppror.

Tragedin i Topo Chico-fängelset sker bara en dag innan påve Franciskus anländer till Mexico. Han väntas bland annat besöka ett ökänt fängelse i Ciudad Juarez, vid den amerikanska gränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista