Frankrike  premiärminster Jean-Marc Ayrault Foto: Jacques Demarthon. Scanpix.
Jean-Marc Ayrault utsågs idag till ny utrikesminister i Frankrike. Foto: Jacques Demarthon. Scanpix.

Ny regering i Frankrike

President Francois Hollande har i dag utsett den tidigare premiärministern Jean-Marc Ayrault till ny utrikesminister, efter Laurent Fabius som lämnar politiken.

Samtidigt tar flera miljöpartister plats i den franska regeringen.

 

Ombildningen ses som ett försök från Hollande att bredda regeringsbasen inför presidentvalet i Frankrike nästa år. Hollandes popularitet har minskat kraftigt i en tid när arbetslösheten är hög och Frankrike har skakats av terrordåd. En källa nära presidenten säger till nyhetsbyrån AFP att han nu måste bredda sin politiska bas "till varje pris".

Det franska miljöpartiet vägrade att ta plats i regeringen 2014 efter att Manuel Valls som anses stå till höger i socialistpartiet utsågs till premiärminister. Sedan dess har miljöpartiet varit splittrat i frågan om det ska ingå i regeringen eller inte.

Den nye utrikesministern Jean-Marc Ayraulttalar flytande tyska och det ses som en fördel i förhandlingarna med Berlin om hur flyktingsituationen ska hanteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista