Nyanlända och en dansk flagga
I Danmark är 28 procent av de nyanlända i arbete efter tre år. Foto: TT Montage: Sveriges radio

Dansk trepartsförhandling ska lösa jobb för nyanlända

Regeringen: Alla flyktingar ska ut i jobb inom två veckor
1:46 min

I dag påbörjade den danska regeringen förhandlingar med arbetsmarknadens parter för att nyanlända snabbare ska få jobb.

– Det vi nu ska förhandla om de kommande veckorna ska handla om att flyktingarna inte ska komma först i kön, men inte heller så långt bak att de inte har en chans, sa Dennis Kristensen, ordförande i fackförbundet FOA på väg in till förhandlingarna tidigare i dag.

Som facklig företrädare har han en syn på de förslag regeringen lagt fram på bordet. Arbetsgivarsidan har andra invändningar, och reaktioner och utspel har duggat tätt de senaste dagarna.

Det är ett forum med långa anor som statsminister Lars Løkke Rasmusen nu tar till. Så kallad trepartsförhandling är något som sedan mer än hundra år bjuds in till i Danmark när riktigt stora samhällsutmaningar ska mötas. Det normala är annars att avtal på arbetsmarknadsområdet, som i Sverige, lämnas åt arbetsmarknadens parter att lösa.

Trepartsförhandlingarna ska pågå i en månad och eventuella nya överenskommelser väntas börja gälla redan till sommaren.

Initiativet till samtalen kommer inför att de danska kommunerna de kommande åren ska ta emot mångdubbelt fler nyanlända flyktingar än tidigare. Danska kommuner tog ifjol emot 10 000 flyktingar med uppehållstillstånd, fem gånger så många som för fem år sedan. I år väntas den siffran bli 17 000.

I Danmark är 28 procent av de nyanlända i arbete efter tre år, och statsministern menar att Danmarks ekonomiska och kulturella sammanhållning kommer gå sönder om inte fler flyktingar kommer i jobb snabbare.

Från regeringens sida vill man nu i grunden förändra nuvarande etableringsinsatser och har kastat fram en vision om att alla flyktingar ska ut i jobb inom två veckor.

– Jag hoppas parterna nu ska vara kreativa och behjälpliga med att utveckla nya förslag, säger arbetsmarknadsministern Jørn Neergaard Larsen till Danmarks Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".