Protester mot president Jacob Zuma i Sydafrika. Foto: Denis Farrel/TT, Mike Hutchings/TT
Protester på många håll i Sydafrika i samband med president Jacob Zumas tal tal till nationen. Foto: Denis Farrel/TT, Mike Hutchings/TT

Kaos under Zumas tal

Provocerar många
2:05 min

Kraftiga protester både i och utanför parlamentet. Ökad fattigdom, etniska spänningar och presidentens fiffel präglar stämningen i Sydafrika.

På torsdagskvällen höll Sydafrikas president Jacob Zuma sitt årliga tal till nationen. Men precis som förra året var protesterna omfattande före och under talet som stundtals var kaosartat i parlamentet i Kapstaden.

Chockgranater, taggtråd och sammandrabbningar mellan demonstranter och polis var knappast den perfekta inramningen för en statschef att hålla sitt årliga tal till nationen.

Inne i plenisalen blev det inte bättre då han knappt hade börjat förrän han blev avbruten av medlemmar från det radikala vänsterpartiet EFF - Economic Freedom Fighters, som var iklädda röda overaller och röda bygghjälmar.

Till slut tvingades delegationen från EFF lämna salen - till skillnad från förra året utan ingripande av polisen. De skanderade "Zupta must fall" - vilket syftar på Jacob Zumas nära relationer med den inflytelserika indisk-sydafrikanska industrifamiljen Gupta.

EFF hade innan talet krävt att presidenten skulle förklara varför han sparkade en uppskattad finansminister i vintras, vilket ledde till att valutan randen störtdök. Det liberala oppositionspartiet Democratic Alliance partiledare Mmusi Maimane sa bara att det bästa vore om Zuma förklarade att han avgår i talet.

Men så blev det inte. Det var ett tal som till stor del handlade om ekonomin. Zuma pekade på den allmänt dåliga råvarukonjunkturen i världen, vilket drabbat Sydafrika hårt, och lyfte fram de framsteg som gjorts.

Även om han fick applåder från ANC-parlamentarikerna så var de ändå rätt måttliga. Inga konkreta större reformer eller förändringar presenterades för landet som just nu genomgår en svår kris med hög arbetslöshet, ökad fattigdom, fler spänningar mellan svarta och vita och en ekonomi som knappt växer alls.

Kritiken växer stadigt mot Zumas styre och talet kommer bara två dagar efter det att konstitutionsdomstolen hört parterna gällande en mångmiljonrenovering av Zumas privata bostadskomplex på skattebetalarnas bekostnad.

Zuma har nu lovat att betala tillbaka en del av pengarna inom 90 dagar. Men frågan är om det och dagens tal kommer att mildra kritiken mot honom och ANC inför lokalvalen senare i år.

 

      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".