Kraftig ökning av kortbedrägerier

2:13 min

Kortbedrägerier med kontokortsuppgifter som finns till salu på internet ökar kraftigt. I fjol rörde det sig om 55 000 polisanmälda brott.Det som ökar är en typ av bedrägerier som på engelska kallas "Card not present", som innebär att man kommit över någon annans kontokortsuppgifter men inte själva kortet.

– Just den typen av bedrägerier ökade 2015 med nästan 70 procent, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Förra året rörde det sig om 55 000 polisanmälda brott av det här slaget i Sverige. Det är alltså fråga om en nästan 70-procentig ökning jämfört med året innan, tidigare har polisen gått ut med preliminära siffror på 40 procent men vid en närmare granskning visade det sig alltså vara mycket högre än så.

Card not present är numera den vanligaste formen av kortbedrägerier och innebär att man kan handla på internet med någon annans kontokortsuppgifter som man relativt enkelt kan köpa på darknet, den dolda delen av internet. Enligt Jan Olsson vet ingen exakt men hundratusentals kontokortsuppgifter kan finnas till salu på darknet.

– Man går in på någonting som kallas cardingsidor, det vill säga sidor som enbart säljer den typen av varor. För att komma in där så måste man vara medlem eller godkännas och sidorna finns inte på det vanliga internet utan på det vi kallar darknet, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Cardingsidorna på darknet har i sin tur köpt kontokortsuppgifterna från personer som gjort stora dataintrång.

Hur stora förluster de här bedrägerierna innebär vet ingen, men en uppskattning som gjordes av branschen i USA 2014 talade om förluster där på motsvarande 25 miljarder kronor det året.

Förlusterna täcks nästan alltid av bankerna eller av nätbutiken, men det kan ändå innebära problem för den enskilde bankkunden.

Det finns dock sätt att skydda sig. På många svenska banker kan man blockera sitt kort mot internetköp eller köp utomlands utom när man själv ska handla, säger Jan Olsson.

– Jag tycker att man ska kontakta sin bank för att få mer information och säga att man vill ha den här servicen så att man inte blir drabbad som kortinnehavare. Och faktiskt har inte banken den här servicen får man fundera på att byta bank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista