Förra året sökte över 2600 ensamkommande barn och ungdomar asyl i Sverige och i år väntas över 3000 komma. Foto: Jessica Gow.
Foto: Jessica Gow.

Kraftig ökning av företag som förmedlar boenden för ensamkommande

När antalet ensamkommande barn och ungdomar i höstas nådde rekordnivåer sköt priserna för jour och familjehemsplaceringer i höjden. Och det är en lukrativ bransch.

– Just när det gäller jourhem så har man fått väldigt mycket betalt för platserna och de här barnen. Så bilden att man får mycket pengar, den stämmer ju, säger Catarina Helling, sektionschef på socialförvaltningen i Huddinge.

Kommuner Ekot talat med berättar om företag som tagit mellan 2 000 och 3 000 kronor per dygn för en plats i ett jour- eller familjehem. Det handlar alltså om mellan 60 000 och 90 000 kronor i månaden.

Staten betalar en ersättning till kommunen på 1 900 kronor per dygn för varje ensamkommande, men att hitta platser för det priset har under hösten varit svårt.

– Det handlar om efterfrågan och tillgång. Alla kommuner letar platser och nu har priserna dragit iväg, så idag skulle jag säga att det är väldigt svårt att få en plats för 1 900, säger Catarina Odenberg, tillförordnad förvaltningsdirektör på Socialkontoret i Norrtälje.

Det finns ingen nationell statistik över hur många av de över 33 000 ensamkommande barn och unga som förra året som placerats i jour- och familjehem som förmedlats genom privata företag. Men i Norrtälje och Huddinge handlar det om majoriteten och flera kommuner Ekot talat med ger en liknande bild.
Under andra halvåret i fjol startades minst 280 företag, vilket kan jämföras med runt 70 för hela 2014. Under hela 2015 aktiverades 337 företag.

Catarina Helling berättar att den ökningen märkts av och att de under hösten dagligen blev kontaktade av företag. Många upplevde hon som oseriösa och branschen är idag oreglerad.

– Det är ju det som är det sorgliga i den här branschen, när det gäller HVB-tillstånd så finns det ju en bra tillsyn, men jourhem kan vem som helst öppna.

I en tidigare version av artikeln angavs en felaktig siffra för hur många företag som startats i branschen under fjolåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".