Vänsterpartiballong som fastnat i ett träd. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledande V-politiker vill bryta med regeringen

2:33 min

Inte självklart att Vänsterpartiet samarbetar om budgeten.

Inom kort inleder regeringen och Vänsterpartiet diskussionerna om den kommande vårbudgeten, som presenteras i mitten av april.

Men den här gången har det inte varit självklart för Vänsterpartiet att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Orsaken är regeringens nya och mer restriktiva migrationspolitik, som bland annat innebär att svensk lagstiftning under en treårsperiod ska anpassas till EU:s miniminivå.

I höstas gjorde den rödgröna regeringen också upp med allianspartierna om att utöka Rut-avdraget och att tillåta yrkesintroduktionsjobb i företag utan kollektivavtal. Detta är åtgärder som Vänsterpartiet är emot.

Regeringens omsvängning i flyktingpolitiken gör att ledande Vänsterpartister nu vill lämna budgetsamarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, erfar Ekot. Vänsterpartiet bör överhuvudtaget inte förhandla med en regering som försvårar för människor att söka asyl i Sverige, säger en vänsterpartist i ledningen.

Frågan har varit uppe vid partistyrelsens senaste två möten, och flera ledamöter har enligt uppgift till Ekot drivit linjen att Vänsterpartiet ska lägga fram en egen budget i april.

Ekot har pratat med en rad ledamöter, men ingen vill uttala sig om den diskussion som har förts. "Det här sköter vi internt", som en av dem uttrycker det.

En majoritet i partistyrelsen är dock överens om att partiet ska försöka nå en budgetöverenskommelse med finansminister Magdalena Andersson.

– Ja, vi har ett mandat att förhandla med regeringen. Sedan kommer vi att ta ställning till det resultatet när vi får se den helheten, säger Ulla Andersson (V) som är ekonomisk-politisk talesperson och budgetförhandlare.

– Men vi ska göra vårt bästa för att utjämna ekonomiska skillnader, och se till att välfärden får mer resurser. Det behöver Sverige, och det behöver många människor i det här landet.

Men förhandlarna är hårt pressade av sina egna. I ett brev till partistyrelsen som Ekot har tagit del av, så skriver Vänsterpartiet i Malmö - som är den största partiföreningen: "Vi kan inte gå med på en budget som inte på allvar tar tag i den snedfördelning av resurser som sker i Sverige i dag. Vi kan inte göra upp med en regering som har samma retorik och logik som rasisterna."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista