Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och och hans amerikanske kollega John Kerry under presskonferensen i München. Foto: Matthias Schrader/TT
1 av 3
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och och hans amerikanske kollega John Kerry under presskonferensen i München. Foto: Matthias Schrader/TT
USA:s utrikesminister John Kerry i mitten, flankerad av sin kollega Sergej Lavrov från Ryssland till vänster och FNS:s specielle sändebud för Syrien, Staffan de Mistura till höger. Foto: Matthias Schrader
2 av 3
USA:s utrikesminister John Kerry i mitten, flankerad av sin kollega Sergej Lavrov från Ryssland till vänster och FNS:s specielle sändebud för Syrien, Staffan de Mistura till höger. Foto: Matthias Schrader Foto: Matthias Schrader
USA:s utrikesminister John Kerry talar, flankerad av sin kollega Sergej Lavrov från Ryssland till vänster. Foto: Matthias Schrader
3 av 3
USA:s utrikesminister John Kerry talar, flankerad av sin kollega Sergej Lavrov från Ryssland till vänster. Foto: Matthias Schrader Foto: Matthias Schrader

Överens om plan för eldupphör i Syrien

Ett slut på våldet inom en vecka och omedelbar nödhjälp till belägrade områden. Det blev löftet till det syriska krigets offer. 

Vid toppmötet i München har parterna nu kommit fram till en överenskommelse för att bryta dödläget i Syrienkonflikten. Striderna ska upphöra gradvis och humanitär hjälp ska snabbt komma på plats för att skapa förutsättningar för att återuppta fredssamtalen.

Överenskommelsen gäller dock inte strider mot IS och andra terrorgrupper.

– Vi har kommit överens om att inleda ett stopp för våldet i hela landet, till att börja med i en vecka. Humanitär hjälp kommer att sättas in omedelbart, säger USA:s utrikesminister John Kerry.

Men genombrottet på det akuta mötet mellan 17 stormakter i München i natt, färgas samtidigt av världssamfundets misslyckande - att den senaste massflykten inträffade samtidigt som man samlats till fredssamtal i Geneve.

John Kerry drog sig inte för att lägga stor del av skulden på sin ryske kollega, Sergej Lavrov, som satt bredvid på presskonferens-podiet.

Kerry sa att den massiva ryska flygbombningen bidragit till att tvinga människor på flykt samtidigt som Bashar al-Assads regim använder svält som vapen.

– Regimen har genom påtvingad svält, hänsynslösa bombningar och intensifierade attacker mot civila i Aleppo, tvingat fler än 60 000 syrier på flykt, säger Kerry.

Att våldet upphör ska bana väg för återupptagna fredssamtal i Geneve, de överläggningar som bröt samman i förra veckan när den syriska regimen med rysk hjälp inledde en offensiv mot Aleppo, samtidigt som man samlats för att nå fred.

Den syriska oppositionen säger att ett villkor för att man nu återvänder till förhandlingarna är att vapenvilan får effekt.

I går kom nya skrämmande siffror över antalet dödade i det fem år långa inbördeskriget. Enligt en rapport från Syrian Center for policy research har 400 000 människor dödats i direkt våld och ytterligare 70 000 till följd av brist på mat, medicin, vatten och sjukvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista