Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Alain Jocard/TT.
Foto: Alain Jocard/TT.

Hollande ombildar Frankrikes regering

1:52 min

I Frankrike har president Hollande stora problem med popularietssiffrorna. Nu ombildar han regeringen inför presidentvalet nästa år.  I går kväll sa han i en tv-intervju att arbetet efter de svåra terrorattentaten är viktigast på hans prioriteringslista. Det är sällan han ställer upp i tv-intervjuer.

– Det viktigaste är att skydda fransmännen, sa president Hollande i tv-utfrågningen i går kväll. Terroristattentaten krävde 150 dödsoffer förra året och många skadades. En av medlemmarna i den nybildade regeringen får nu en en särskild roll i att arbeta för överlevande och drabbade. Det råder fortfarande undantagstillstånd och regeringen arbetar också för konstitutionsändringar.

Att skapa arbetstillfällen är det näst viktigaste i Frankrike, enligt presidenten. Hans vallöfte var att få ned arbetslösheten.

– När det gäller arbetslösheten stiger den, medger presidenten, som nu kraftsamlar inför presidentvalet om drygt ett år.

En färsk opinionsundersökning visar att 75 procent av fransmännen inte vill se Francois Hollande omvald och det är en trög uppförsbacke inför valet. Regeringen har hälften kvinnor och hälften män.

Tidigare premiärministern Jean-Marc Ayrault blir ny utrikesminister. Han betraktas som en styrka i det fransk-tyska EU-samarbetet. Det hade ryktats länge om att Laurent Fabius skulle avgå. Han spelade en viktig roll under klimatmötet i Paris. Miljön och klimatet är det tredje vikitgaste för Hollande som vill fortsätta i andan efter klimatmötet som lyckades med ett avtal.

Hans tidigare sambo Ségolène Royal fortsätter som miljö och klimatminister. Flera miljöpolitiker kommer nu in i regeringen, som Emmanuelle Cosse som blir bostadsminister, ett sätt också att vidga väljarbasen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista