Hilary Clinton och Bernie Sanders skakar hand
Hilary Clinton och Bernie Sanders. Foto: Jim Cole Foto: Jim Cole

Ny het debatt mellan Clinton och Sanders i natt

2:21 min

I USA drabbade demokraternas båda presidentaspiranter Bernie Sanders och Hillary Clinton samman i en ny debatt i natt, inför nästa primärval i delstaterna Nevada och South Carolina.
Hillary Clinton, tidigare utrikesminister i president Barack Obamas regering, underströk sitt stöd för honom debatten igenom.

I Nevada och South Carolina är särskilt latinos och afro-amerikanska väljare viktiga att vinna och där är USAs förste svarte president Barack Obama mycket populär.
Det hettade till på allvar mot slutet av debatten när Clinton anklagade Sanders för att säga att presidenten är en besvikelse och för att ha kallat honom svag

– Sån kritik hade jag väntat mig av republikaner, inte av en demokrat, sa Clinton, medan Sanders protesterade, allt argare, över påståendena som han kallade lågvattenmärke.

Hillary Clinton omfamnade Obamas politik debatten igenom och angrep Bernie Sanders, inte så mycket för hans politiska förslag som för att han lovade för mycket:

– Alla mina löften är betalda, svarade Sanders, som påpekade för Clinton att hon inte har vunnit valet än.

Bernies Sanders, som angriper Clinton från vänster, slog henne med bred marginal i primärvalet i delstaten New Hampshire härom dagen och det var dött lopp dememellan i delstaten Iowa innan dess.

Hotet från Sanders, som Clinton tog lätt på från början, svarar hon nu på genom att hävda att hans förslag inte går att genomföra eller kostar för mycket.
Om Clinton vinner valet skulle hon bli historisk som USAs första kvinna som president. Bernie Sanders fick frågan om han ville sätta stopp för det:

– Nåja, med min bakgrund och åsikter, någon som ägnat sitt liv åt att bekämpa kapitalets intressen, skulle en Sandersseger också bli historisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista