Bilden visar passagerare som klivit av tåget från Danmark på Hyllie station i Malmö. De köar framför två poliser som gör gränskontroll. På en skylt ser man att tåget är försenat. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Polisens gränskontroll på Hyllie station i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Tolv fall av missade id-kontroller över Öresund

2:10 min

Polisen utreder just nu tolv fall där man misstänker att DSB och andra transportörer inte har gjort de id-kontroller som sedan den 4 januari ska göras på alla som reser kollektivt från Danmark till Sverige.

Transportörerna riskerar att få betala 50 000 kronor i sanktionsavgift för varje transporttillfälle där de inte har utfört id-kontrollerna korrekt. Det är polisen som sköter gränskontrollerna som samtidigt kontrollerar om passagerarna har giltiga id-handlingar.

– Vi kontrollerar så att varje passagerare har någon form av id-handling med sig som de har kunnat visa upp på andra sidan Sundet, säger Thomas Levén, en av polisens insatschefer vid gränskontrollerna på tågstationen i Hyllie i Malmö. 

Samma kontroll görs på de bussar som kör över Öresundsbron och på färjorna mellan Helsingör och Helsingborg.

De tolv fall som polisen hittills har hittat är få med tanke på att det bara mellan Kastrup och Hyllie passerar 10 000 – 12 000 personer varje vardag.

– En typisk situation är väl att man saknar handlingar helt och hållet. I vissa fall har man haft handlingar som vi inte anser är en id-handling och då rapporterar vi också, säger Thomas Levén. 

Transportörerna som det danska tågbolaget DSB måste i efterhand kunna visa att kontrollen har gjorts. Det är Transportstyrelsen som beslutar om de ska betala sanktionsavgiften. Än så länge har inga beslut fattats i de sex fall som polisen har skickat vidare till Transportstyrelsen. 

– Nej, det har vi inte gjort. Vi har begärt in ytterligare kompletteringar från polismyndigheten, säger sektionschefen Rainer Nilsson. 

Det är inte klarlagt exakt vilken typ av id-handlingar som egentligen ska godkännas i id-kontrollerna. Polisen godtar till exempel inte de så kallade LMA-kort som Migrationsverket utfärdar till asylsökande, men det är Transportstyrelsen som beslutar. Eftersom deras beslut kan överklagas, kan det bli i domstol som frågan ytterst avgörs.

– Det är väl det vi väntar på, att få en riktning på till exempel vilka handlingar vi ska bedöma som giltiga och ogiltiga, säger insatschefen Thomas Levén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista