Människor går längs med taggtråd utanför FN-bas i huvudstaden Juba.
1 av 2
Foto: AP
Människor går längs med taggtråd utanför FN-bas i huvudstaden Juba.
2 av 2
Människor går längs med taggtråd utanför FN-bas i huvudstaden Juba. Foto: AP

Riek Machar återinsatt som vice president i Sydsudan

1:27 min

Sydsudans president Salva Kiir har nu återinsatt sin värsta rival Riek Machar som vice president. Det här är en del i ett fredsavtal för att få ett stopp på striderna som rasat i över två år.

Det är två ärkerivaler och bittra fiender som nu åter ska försöka regera tillsammans i världens nyaste land. Fredsavtalet från augusti har flera gånger brutits, men efter omfattande press från FN, USA och regionala afrikanska länder, så kanske det här kan bli ett steg framåt.

Sedan striderna bröt ut i mitten av december år 2013, har tusentals dödats och mer än två miljoner människor tvingats fly sina hem i detta extremt fattiga land.

En del skulle säga att landet nu är tillbaka på ruta ett. Det var kort efter det att president Salva Kiir sparkade Riek Machar som vicepresident sommaren 2013 som oroligheterna började. Det hela utvecklades till ett regelrätt inbördeskrig med etniska förtecken, mellan de två största grupperna i landet; nuer och dinka.

Rieck Machar håller sig fortfarande på okänd plats i eller utanför Sydsudan. Inga uttalanden har ännu kommit från Machars sida kring beskedet om att han nu återinsätts på sin post. Den stora frågan är nu om parterna kommer att klara av att gå fredligt fram.

Striderna har skapat djupa sårat i samhället. I en FN-rapport sägs att bägge männen varit i full kontroll över sina väpnade styrkor som i sin tur gjort sig skyldiga till grova krigsbrott som utomrättsliga avrättningar, våldtäkter, rekrytering av barnsoldater och plundring. En delikat balansakt väntar som i bästa fall kan ge landets hårt prövade befolkning lite andrum och kanske hopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista