Butiksbiträde står med flagga och ler.
1 av 2
Luis Rodriguez arbetar på en venezolansk restaurang i Bogotá. Han kom hit för två månader sedan eftersom han inte längre klarade av situationen i Venezuela. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Luis Gustavo Celis är läkare och professor
2 av 2
Luis Gustavo Celis är läkare och professor på ett av Colombias universitet, där hundratals venezolaner nu börjat plugga. Luis Gustavo ska hålla i ett introduktionsmöte för de nyanlända och har köpt med sig venezolanska arepas. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Fler venezolaner tar sig till Colombia

Alltfler venezolaner reser över gränsen till Colombia, i jakt på bättre levnadsvillkor.

I Venezuela råder akut brist på livsmedel, mediciner och hygienprodukter och många söker lyckan i grannlandet. Exakt hur många som kommit till Colombia de senaste månaderna är oklart eftersom de flesta tar sig in på turistvisum och sedan stannar. Framför allt rör det sig om unga nyutexaminerade studenter.

Luis, som serverar arepas på en venezolansk restaurang i Bogotá tar fram en stor bunke fylld med en beige massa. 

– Ser du, här ligger degen. Det ska bli runda små arepas – en sorts piroger som är populära både i Colombia och Venezuela, säger Luis.

Huvudingrediensen är majsmjöl, en produkt som nästan inte går att få tag på i Luis hemland Venezuela.

– Det gör mig ledsen att det går att få tag på venezolanskt majsmjöl här i Colombia, men inte hemma i Venezuela, säger Luis.

– Här i Colombia har de bara ha ost- eller äggfyllning. I Venezuela är vi mer uppfinningsrika, säger Luis, och visar alla fyllningar man kan välja på menyn. Kyckling, kött, fisk och avokado.

Luis öppnar grytlocken i disken för att visa. Allting han serverar är näst intill omöjligt att hitta i Venezuela, där människor numera köar i många timmar för att köpa mat. Det var den situationen som fick Luis att resa över gränsen till Colombia.

- Jag jobbade på en restaurang i Caracas, men det jag tjänade räckte bara till bussen. Jag kunde inte betala mitt universitet, eller hjälpa min mamma med hushållskassan, säger Luis Rodriguez.

För två månader sedan reste han in i Colombia på turistvisum och sökte sedan in på en kockutbildning i Bogotá, vilket gjorde att han nu kan stanna som student. Luis är inte ensam om att ha gjort resan över gränsen.

– När jag går på gatorna i Bogotá hör jag ofta venezolansk dialekter, eller ser människor som har venezolanska kepsar och kläder. Sedan blir vi avbrutna av en man som kommer in för att hämta 25 arepas i olika smaker. Det visar sig att han är ansvarig för läkarutbildningen på ett universitet i närheten, där andelen venezolanska studenter har ökat kraftigt.

– Det har börjat minst 300 venezolanska studenter på mitt universitetet, 70 av dem på läkarlinjen, säger Luis Gustavo Celis, som ska ta med sig arepas till ett introduktionsmöte för de nya eleverna.

Några exakta siffror på hur många venezolaner som flyttat till Colombia finns inte, eftersom de flesta kommer på turistvisum och sedan stannar kvar. Venezuela ger inte heller ut statistik över hur många som emigrerat. Men det har utan tvekan skett en kraftig ökning det senaste året, säger Daniel Pages, som är ordförande för föreningen Venezolaner i Colombia.

– Jag skulle tro att det nu bor runt 400 000 venezolaner i Bogotá, och runt 1 miljon i hela Colombia, säger Daniel Pages. Medlemsregistret i hans dator har växt och mailkorgen plingar oavbrutet. Det är framför allt visumrelaterade frågor från nyutexaminerade venezolanska ungdomar som vill söka jobb i Colombia.

– Venezolaner är eftertraktade på arbetsmarknaden eftersom vi är välutbildade, säger Daniel.

Jag frågar ifall det även kommer ”chavistas”, venezolaner som stödjer regeringen. Daniel Pages ser nästan chockad ut.

– Nej, hit kommer inga chavistas, även om vi är politiskt obundna, så de är såklart välkomna, säger Daniel Pages.

Det är framför allt unga regeringskritiska venezolaner som emigrerar. Journaliststudenten Fernanda Guerrero kom till Bogotá i november och har precis fått jobb på ett callcenter. Nästan alla hennes studiekamrater har flyttat utomlands.

– De som kan reser till USA och Europa, resten till Colombia, säger Fernanda Guerrero.

Men den venezolanska regeringen har ju ändå grundat många statliga universitet, öppnat upp utbildning för stora delar av befolkningen som tidigare inte hade möjlighet att studera vidare, är det inte fel av alla studenter att då lämna landet direkt efter examen?

– Jag tror inte att studenter bryr sig om ifall regeringen betalade deras universitet eller inte. I slutändan handlar det inte om ideologi utan om att överleva, och i Venezuela finns ingen professionell framtid om man är ung. Det går inte att få ett jobb med en lön som går att leva på, det går inte att gifta sig eller fixa en egen lägenhet. Om jag inte hade flyttat till Colombia så hade jag aldrig kunnat ordna ett självständigt liv, säger Fernanda Guerrero.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista