Utrikesminister Margot Wallström (S), Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry.
Utrikesminister Margot Wallström (S), Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Matthias Schrader / TT

Wallström optimistisk till eldupphör i Syrien

"Hoppas att de visar att de menar allvar"
1:44 min

I natt kom stormakterna överens om att våldet i Syrien ska stoppas inom en vecka.

USA:s utrikesminister John Kerry ser det som ett "framsteg" och Sveriges utrikesminister Margot Wallström är försiktigt optimistisk om nattens besked.

I Syrien ska de stridande parterna genomföra ett eldupphör inom en vecka, men redan den här veckan ska nödhjälp börja levereras till belägrade och utsatta områden.

Det är huvuddragen i en överenskommelse mellan de 17 länder som kallas "stödgruppen för Syrien", där bland annat USA och Ryssland ingår.

”Jag är glad över att kunna konstatera att som ett resultat av samtalen i München, tror jag att vi har gjort framsteg både när det gäller den humanitära situationen och minskat våld” sa USA:s utrikesminister John Kerry på en presskonferens i natt.

Enligt överenskommelsen ska eldupphöret börja gälla inom en vecka, men strider och attacker mot terrorstämplade grupper som Islamiska staten och Al-Nustrafronten är undantagna.

Redan nu ska leveranser av nödhjälp börja levereras till utsatta och belägrade områden.

För att båda delarna ska fungera kommer två särskilda arbetsgrupper att inrättas, båda leds gemensamt av Ryssland och USA. En för att koordinera nödhjälpen och en för att kunna göra verklighet av det tillfälliga eldupphöret.

Det är ännu för tidigt att dra några slutsatser av överenskommelsen, eller som John Kerry sa: Vad vi har hittills är ord på papper, vad vi behöver se de närmaste dagarna är handlingar på marken.

Till Ekot säger Margot Wallström att hon är försiktigt optimistisk till nattens besked.

– Jag är försiktigt optimistisk och det är många som är cyniska och säger att det här har utlovats förut och det har ju redan etablerats i FN:s säkerhetsråd om Syrien de här mekanismerna. Det handlar ju nu om att Ryssland verkligen slutar bomba oppositionen och istället inriktar sig på det som är Daesh och al-Nusras aktiviteter, säger Margot Wallström.

Men det ska ju dröja en hel veckan innan det här eventuellt kan träda i kraft?

– Jag tror att man behöver visa förtroendeskapande åtgärder nu och dit hör ju att följa de här riktlinjerna om att inrikta sig på att bekämpa terroristerna.

Du har kritiserat de ryska bombningarna. Har ditt förtroende för Ryssland ökat nu?

– Trovärdigheten ligger ju i vad man gör och om de nu sitter på podiet tillsammans med USA, man har en grupp som ska övervaka genomförandet alltså implementeringen av det här, så kan man bara hoppas de verkligen visar också i handling att de menar allvar.

Nu ska ju EU:s utrikesministrar diskutera i Bryssel på måndag. Vad blir EU:s roll?

– Ja, EU:s roll måste vara att vara en viktig partner i allt detta. Det kommer ju att leda till att vi behöver diskutera med Turkiet och andra länder hur de ska hantera de stora flyktingströmmarna. Man måste börja resonera redan nu om återuppbyggnad så att man också är förberedd, om man ser att det verkligen håller i sig, så att man kan komma närmare freden. Då är det viktigt att börja tänka på hur det ska ske också, säger utrikesminister Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".