Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Oseriösa familjehem ett problem för kommunerna

"De håller inte den kvalité som socialtjänsten vill"
2:27 min

I spåren av den akuta brist på hem för ensamkommande barn- och unga, som många kommuner drabbades av under hösten, har antalet företag som säljer jour- och familjehemsplatser till kommunerna ökat kraftigt. Men branschen är oreglerad.

Vem som helst kan starta ett företag som sälja jourhemsplatser, vilket enligt flera kommuner Ekot talat med lett till att oseriösa aktörer etablerat sig.

– Det skedde något under hösten där det kom väldigt många aktörer och där graden av oseriösa företag ökade ju längre tiden gick. Alltså det blev mer och mer där det kändes oseriöst. Det blev mer och mer där man hade lite ont i magen om vi skulle behöva placera barn i de här familjerna, säger Catarina Helling, sektionschef på socialförvaltningen i Huddinge.

Under hösten har det startat många nya företag som erbjudit kommunerna familje- och jourhem, men till skillnad från företag som startar HVB-hem för utsatta barn finns det ingen kontroll av de företag som bedriver familje- och jourhemsverksamhet. IVO, inspektionen för vård och omsorg, har inget ansvar för att göra kontroller av företagen och vem som helst kan idag starta ett sådant företag.

Ekot har läst de Lex Sarah-anmälningar som kommit in under hösten och talat med ett tiotal kommuner som vittnar om att det bland de företag som startat under hösten finns oseriösa aktörer.

Socialstyrelsen har samma bild.

Även om det inte går att säga hur många av företagen som agerar oseriöst är bristande kvalité i de här företagens verksamhet ett betydande problem för landets kommuner, säger Elisabeth Svedberg som arbetar med vägledning på Socialstyrelsen.

– De håller inte den kvalité som socialtjänsten vill att familjehem ska ha, det leder till omplaceringar, familjehemmen håller inte måtten så socialtjänsten får placera om den unge och det betyder ju merarbete för socialtjänsten.

Det är kommunens socialtjänst som ska utreda att de jour- och familjehem som barn och unga placeras i håller bra kvalité men eftersom det kommit så många ensamkommande barn och unga under hösten har många kommuner Lex Sarah-anmält sig för att de inte hunnit med att göra utredningar och hembesök.

I stället vittnar många kommuner Ekot talat med om att de varit tvungna att förlita sig på nystartade och många gånger oerfarna företag som alltså idag inte står under någon kontroll.

Catarina Helling på Socialförvaltningen i Huddinge tycker inte det känns bra.

– Definitivt inte. Vi känner oss inte trygga med att de jourhemsplaceringar vi fått göra är bra jourhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".