Advokat Hans Strandberg, styrelseordförande Anders Sundström och advokat Olle Kullinger. Till höger Michael Wolf, tidigare vd på Swedbank.
Advokat Hans Strandberg, styrelseordförande Anders Sundström och advokat Olle Kullinger. Till höger Michael Wolf, tidigare vd på Swedbank. Foto: Foto: Marcus Ericsson/TT och claudio Bresciani/TT

Swedbanks tidigare vd anmäld till FI - visselblåsare slog larm

Anders Sundström: En av våra anställda bad oss titta på detta
1:47 min

Swedbank har anmält tidigare vd:n Michael Wolf till Finansinspektionen. Skälet till anmälan är att banken identifierat transaktioner som ”kan antas” utgöra brott.

Enligt styrelseordförande Anders Sundström var det en visselblåsare som slog larm till ledningen. Men Wolf själv hävdar att det hela handlar om en smutskastningskampanj. 

Hör Pär Ivarsson om dagens turerna kring Michael Wolf nedan

Hör Ekots extrasändning om anmälan längre ner på sidan

Swedbank bekräftar nu att banken anmält bankens tidigare vd Michael Wolf till Finansinspektionen enligt reglerna om rapporteringsskyldighet i marknadsmissbrukslagen. Den som enligt Swedbank utfört transaktionerna är bankens tidigare verkställande direktör Michael Wolf, som fick sparken i tisdags.

Anmälan har av Finansinspektionen överlämnats till Ekobrottsmyndigheten som har att fatta beslut i fråga om inledande av förundersökning. Något Ekobrottsmyndigheten bekräftar för Ekot.

Själv hävdar den tidigare vd:n Michael Wolf att han är offer för en smutskastningskampanj. 

"Jag är oerhört förvånad över anmälan. Jag förnekar alla påståenden om brott. Jag välkomnar en utredning som kommer att kunna bevisa att jag är oskyldig. Jag tror tyvärr att detta är ännu en del i en smutskastningskampanj som pågår mot mig", skriver han i ett mejl till TT.

Under eftermiddagen höll Swedbank en presskonferens, där styrelseordförande Anders Sundström förklarat varför man handlat som man gjort. Han menar att brottsmisstankarna påverkat Swedbanks anseende negativt. 

– Det är naturligtvis inte alls bra, men jag vill ju säga att det viktigaste för oss är att vi gjort förändringar i ledningen och vi gjorde det skyndsamt, så vitt vi vet har ingen kund kommit till skada, sa Anders Sundström.

Enligt Sundström var det en visselblåsare inom banken som slog larm till ledningen. 

– Det var helgen kring den 30 januari som vi blev kontaktade och då fick vi slänga oss in det här. Det var viktigt att vi tog tag i det här skyndsamt och redan på söndagen hade vi ett möte, säger han.

Men Sundström vill inte svara på några frågor kring vad det är för misstänkta transaktionerna det rör sig om. 

– Vi kan inte säga mer än vi nu än det vi sagt och det vore ett gå emot det här röjelseavtalet. Jag kallar det för händelser, något annat kommer jag inte kalla det för. 

Wolf sparkades oväntat av styrelsen i tisdags. Enligt uppgifter till Dagens industri lämnades polisanmälan in i förra veckan.

När vd-bytet presenterades sade Anders Sundström att huvudskälet till att Wolf sparkats var att "styrelse och ledning vill röra sig snabbare mot de mål som vi har formulerat". Därutöver har de omfattande fastighetsaffärer som två toppdirektörer i Swedbank ägnat sig åt, med Wolfs goda minne, bidragit till beslutet, enligt Sundström.

– Jag har för er redovisat våra huvudsakliga skäl och också de underliggande skälen till varför styrelsen har valt att göra den här förändringen, sade Sundström då.

På en reporters fråga om det finns några "skelett i garderoben", utöver de angivna motiven, svarade Sundström:

– Nej, jag sitter inte inne med några skelett som jag skulle kunna gå ut med nu, nej.

Carina Lundberg Markow som är en av storägarna till Swedbank, har förståelse för att Anders Sundström inte berättade.

Hur tror du det uppfattas av allmänheten?

– Det spelar egentligen ingen roll vad allmänheten tycker, om det finns regler som säger att man inte får berätta. Reglerna ska ju gälla alla, säger hon till Ekot. 

Hur tror du allmänhetens bild av Swedbank påverkats av turerna?

– När man fått situationen förklarad för sig så förstår man ju att Anders Sundström svävade på målet när han inte fick lov berätta allt. Men det är väldigt viktigt att styrelsen nu tar tag i detta och förbättra reltionerna med kunderna, säger Carina Lundberg Markow.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".