Foto: Helena Nordenberg/Sveriges radio
1 av 2
Foto: Helena Nordenberg/Sveriges radio
Foto: Helena Nordenberg/Sveriges radio
2 av 2
Mårten Castenfors är chef för Liljevalchs konsthall. Foto: Helena Nordenberg/Sveriges radio

Liljevalchs vårsalong öppnar i Stockholms city

1:53 min

I dag öppnar Liljevalchs vårsalong. I år har hela salongen flyttat till Stockholms city och för första gången visas också utomhuskonst.

– Nu står vi ute på en av de terrasser som vi har, och nu står vi och tittar direkt mot slottet. Tittar jag till höger så ser jag Stadshuset, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall.

Liljevalchs konsthall på Djurgården håller på att renoveras och därför har salongen flyttat till lokaler intill Gallerian i centrala Stockholm.

Vårsalongen lockar allt fler människor och förra året kom över 90 000 besökare.

– Liljevalchs är en väldigt tillåtande institution. Det här är den största jurybedömda utställningen i Sverige. Man söker från norr till söder, från Kiruna till Helsingborg och det är alltifrån amatörer till professionella. Och det är allt från 23-åringar till hundraåringar i år, säger Mårten Castenfors.

I år har 114 konstnärer valts ut. En av dem är Julia Helander från Lund. Hon har skapat en spektakulär installation.

– I det här forumet är jag nästan illusionist, eftersom jag trollar både med ljus och gör skulpturer levande.

Besökaren får trycka på en grön startknapp och strax börjar små barnfigurer, kaniner och pingisrack röra sig i allt högre hastighet likt en karusell.

– Den står bakom okrossbart plexiglas för att människor inte ska bli rädda. Om man står nära den som jag har gjort, så kan man känna vinddraget. Den går väldigt snabbt nu, nu kickar illusionen igång, berättar Julia Helander.

I år är också ovanligt många textila konstverk med, berättar Mårten Castenfors:

– Man ser att det finns en hantverkstrend nu, folk sitter och täljer och broderar och så. Det är ett tecken i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista