"Världens farligaste damm" hotar en miljon människor

2:22 min

Svenska forskare försöker rädda Mosuldammen.

Nu sätts hopp till svenska forskare för att hitta en lösning för det som har kallats världens farligaste damm - Mosuldammen i norra Irak. Beräkningar har visat att uppåt en miljon människors liv riskeras om dammen kollapsar.

Dammen är byggd på ostadig grund och nyligen kom amerikanska ingenjörer med en ny rapport om att läget förvärrats efter att IS kontrollerat dammen en kort period 2014.

Den 113 meter höga och 3,5 kilometer långa dammen i floden Tigris byggdes några mil uppströms från miljonstaden Mosul på 1980-talet och förser stora delar av Irak med vatten och elektricitet när den är i drift.

Problemet är att den är byggd på en grund som delvis består av kalksten och gips vilket gör att det uppstår sprickor och slukhål i och runt dammen. Sedan årtionden krävs därför tätning av håligheterna med ett slags betongfyllning.

Detta sker sju dagar i veckan året om, berättar vattenresurs-ingenjören och professorn vid Luleå tekniska universitet, Nadhir al-Ansari som besökt och inspekterat dammen flera gånger:

– Slutar du täta dammen växer håligheterna under och runt den tills att dammen en dag kollapsar när den inte har tillräckligt fast grund att stå på.

Ett uppehåll i underhållet var just vad som hände när Islamiska staten IS tog kontroll över dammen under några veckor 2014. Enligt en färsk rapport från ingenjörer inom den amerikanska armén så har det ökat risken för ett dammbrott.

– Vi är väldigt oroade över dammens status just nu, säger professor al-Ansari.

Enligt beräkningsmodeller skulle flodvågen vid ett dammbrott nå Mosul inom fyra timmar och Bagdad efter omkring 35 timmar, en halv miljon till en miljon människor riskerar drabbas av översvämningen, förklarar Nadhir al-Ansari.

Tillsammans med forskarkollegor från Luleå anordnar han nu en internationell konferens i Rom i april. Tanken är att världens ledande dammsäkerhetsexperter samt förhoppningsvis irakiska beslutsfattare, ska försöka mejsla fram en permanent lösning för Mosuldammen.

– En permanent lösning för Mosuldammen på ett akademiskt vis, enligt professor al-Ansari.

Dammen är konstruerad så att den ska kunna stå emot bomber. Därför är den stora oron faktiskt inte att den skulle kunna vara ett potentiellt vapen om det hamnade i händerna på IS igen.

– Vi är inte oroade att IS ska bomba dammen, utan det är just uteblivet underhåll igen som oroar mest, säger Nadhir al-Ansari.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista