Barn med ryggsäckar, bara ryggar syns.
Foto: Hasse Holmberg/TT

Nya riktmärken för barngrupperna på förskolan

1:55 min

Barngrupperna i landets förskolor uppmuntras att bli mindre. Skolverket inför nu nya riktmärken för hur många barn det bör vara i olika åldersgrupper.

– Äntligen. Det är på tiden att det kommer något vettigt från högre ort. Och jag hoppas att det hålls, säger Lena Winter som är lärare på en förskola i Umeå.

Vad är det som krävs nu, menar du?

– Att politikerna satsar pengar på det här. Satsar på det här och genomför det här så att det inte bara blir ord utan också verklighet.

Små barn i förskolan behöver små grupper och lite äldre kan klara lite större grupper. Men dagens gruppstorlekar är allt för stora. Det har varit utgångspunkten för Skolverket och för de rekommendationer för förskolan som man idag presenterar.

Kunskapen är också välkänd genom forskning. Men förskolors barngrupper har trots det tidvis blivit allt större. I genomsnitt är barngrupperna idag 17 barn. Men det är inte ovanligt att barngrupper kan vara upp till 30 barn.

Skolverkets riktmärken pekar på att barngrupperna nära på halveras.
För de allra minsta,  barn i åldrarna 1 till 3 år, då bör grupperna vara mellan 6 till 12 barn. För de lite äldre barnen i åldrarna 4 och 5 år, kan de vara mellan 9 till 15.

Allt beroende om barnen exempelvis har särskilda behov på grund av koncentrationsproblem, och därför är i behov av en mindre grupp. Skolverket vill också att gruppstorleken ska avgöras med hänsyn till personalens pedagogiska kompetens, lokalernas lämplighet, både inomhus och utomhus, för att avgöra barngruppens storlek, menar Ulrika Lundqvist, chef för enheten för förskola och grundskola vid Skolverket.

– Det vi hoppas att uppnå är att öka kvalitén i våra förskolor, och framförallt i de förskolor där man ser att man har allt för stora barngrupper. Och vi vet i dag och vi har vetat det länge att gruppstorlekarna är oerhört viktiga för det enskilda barnet när det gäller möjligheten för att utvecklas och att få en riktigt bra dag på förskolan, säger Ulrika Lundqvist.

Riktmärkena kommer inte att vara tvingande utan ska vara ett stöd för att skapa lagom stora barngrupper utifrån barnens behov.

Det här sänder tydliga signaler om att kommunerna måste göra stora omprioriteringar, menar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

– Lärarförbundet och förskollärarna har larmat under flera år. Det har även Skolverket gjort i sina rapporter. Och det är inte en dag för tidigt att politikerna att göra kraftiga omprioriteringar och investerar i förskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista