Albin Rännar på Aktiespararna. Foto: TT Montage: Sveriges radio
Albin Rännar på Aktiespararna. Foto: TT Montage: Sveriges radio

Aktiespararna: Wolf inte sista höga chefen att lämna Swedbank

2:58 min

Att Swedbanks vd Michael Wolf sparkades för att han misstänks för marknadsmissbruksbrott tycker intresseföreningen Aktiespararna är mycket allvarligt. Albin Rännar chef för Aktiespararnas marknadsbevakning tycker inte heller att Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström ska sitta kvar.

Albin Rännar ser väldigt allvarligt på att Swedbanks vd Michael Wolf har sparkats, anmälts av Swedbank och att en förundersökning om marknadsmissbruksbrott har inletts på Ekobrottsmyndigheten.

– Det är dramatiska händelser som utspelar sig och jag tror inte vi har sett slutet på händelserna. Att det här händer på en systemkritisk bank, som är en del av folkrörelsesverige och att det tydligen har funnits en väldigt osund affärskultur i ett sånt viktigt bolag, det är häpnadsväckande säger han.

Han tycker att det måste till en storstädning på Swedbank.

– Det har varit så många olämpligheter som har inträffat, så vi tror att man måste börja städa rejält och städa trappan uppifrån. Vi tycker det är olämpligt att styrelseordförande Anders Sundström väljs om till ordförande på stämman i början av april.

När det gäller Michael Wolfs fallskärm på närmare 20 miljoner kronor menar Albin Ränner att bolaget, om han skulle vara skyldig till brott, kan neka till utbetalning. I ett senare skede skulle bolaget och aktieägarna kunna kräva skadestånd för orsakad skada.

– Vi tror inte att Wolf är den sista schackpjäsen som har fallit. Vi tolkar det som att Anders Sundström har gjort ett bondeoffer och offrat Wolf för att klara sig själv men vi tror att schackpartiet kommer att fortgå och vi har inte sett slutet ännu.

Vem är motspelaren?

– Motspelaren är verkligheten och allmänheten och aktieägarna. Storägarna kanske också blandar sig i och spelar mot schack matt. Så får vi se vem som vinner, säger Albin Rännar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista