Minskat bistånd till hiv och tbc

2:04 min

Regeringen har beslutat att dra ned på redan utlovade biståndspengar till Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria med 300 miljoner kronor i år. Det har fått 159 hjälporganisationer att skriva på ett protestbrev och kräva att beslutet rivs upp eftersom det riskerar tiotusentals liv och hundratusentals nya smittade.

Globala fonden är en nyckelspelare för att stoppa hiv, tbc och malaria som varje år orsakar miljontals dödsfall. Organisationen delar ut pengar till mediciner och myggnät bland annat. Svenska regeringen har beslutat minska biståndet generellt med 10 procent på grund av ökade kostnader för flyktingmottagande, men här har man dragit ned med 35 procent under 2016 och av pengar som redan utlovats.

Bland de 159 protesterande hjälporganisationerna finns ett stort antal internationella, men också svenska som RFSU. Generalsekreteraren Maria Andersson påpekar att Sverige ställt sig bakom FN-målet att utrota de tre sjukdomarna på 15 år, vilket kräver mer pengar - inte mindre:

– Det är ju absurt att dra ned med över 35 procent när man istället skulle behöva öka. Vi förstår inte alls riktigt hur man har tänkt här och det får ju jättestora konsekvenser för Globala fonden för de här pengarna är redan intecknade.

Enligt Globala fondens beräkningar motsvarar neddragningen på 300 miljoner kronor 20.000 ytterligare dödsfall och att 800.000 fler personer smittas av hiv, tbc och malaria.

– Det handlar ju om skillnaden på liv och död, säger Anna Sjöblom, medicinsk rådgivare på Läkare utan gränser.

– Jag tycker inte att vi kan svika dessa människor som ofta lever i väldigt fattiga länder och som inte har tillgång till sjukvård. Det här är enormt viktiga insatser som måste fortgå.

Hjälporganisationerna befarar att andra länder ska ta efter Sveriges exempel när nya pengar ska anslås till Globala fonden inför kommande tre år.

Biståndsminister Isabella Lövin är på Fiji, men enligt statssekreterare Ulrika Modéer kommer regeringen inte att ändra sitt beslut. Man har prioriterat att behålla bidragen till FN:s befolkningsfond UNFPA och aidsfonden (UNAIDS) istället.

– Vi har tvingats att göra nedskärningar, men vi har valt att göra dem där vi ser att det är som mest ansvarigt för att fortsatt vara en väldigt viktig aktör på hälsoområdet, säger Ulrika Modéer. Den bedömningen ligger fast nu för i år. Sedan planerar vi framåt för att se hur vi ska kunna utveckla vårt hälsobistånd.