Swedbanks vd Michael Wolf på Swedbanks stämma 2014
Foto: Pi Frisk/TT

Wolf: Jag är visselblåsaren

1:44 min

I en exklusiv intervju med Dagens Industri säger sig Swedbanks tidigare vd vara helt oförstående till anklagelserna om marknadsmissbruk.

"Om det är detta anmälan handlar om så är det jag själv som är whistleblowern", säger han i intervjun.

Ekots ekonomireporter menar att det i nuläget inte går att säga vilken version som stämmer, Wolfs eller Swedbanks.

Michael Wolf har legat lågt sedan Swedbank i tisdags meddelade att bankens vd tvingas lämna sin post. I dag berättade Swedbanks styrelseordförande att man anmält tidigare vd:n Michael Wolf till Finansinspektionen. Skälet till anmälan är att banken identifierat transaktioner som ”kan antas” utgöra brott. 

Anmälan överlämnades sedan till Ekobrottsmyndigheten som nu inlett en förundersökning där Wolf misstänks för finansmarknadsbrott.

Men till Dagens Industri säger nu Wolf att han inte förstår anklagelserna. Han tror att bakgrunden till anklagelserna är att bankens rutiner över koncernledningens egna transaktioner på börsen ändrades i augusti förra året. 

Han förklarar att Swedbanks enhet för regelefterlevnad senare under året gjort en uppföljning av ledningens transaktioner där det framgått att Wolf och några till i koncernledningen inte har rapporterats korrekt i förhållande till nya reglerna. Felaktigheter som enligt Wolf rapporteras till styrelsens ordförande och han säger att han själv skickat rapporten till styrelseordföranden Anders Sundström i januari.

"Det har i efterhand visat sig att jag har godkänt affärer för min räkning i bolag som funnits på bankens stopplistor. Jag har ingen kunskap om vilka företag som finns på listorna och ska heller inte ha det. Om det är detta anmälan handlar om så är det jag som är Whistleblowern", säger Wolf till Di.

Ekots ekonomireporter Pär Ivarsson säger att om Wolfs egna version stämmer så kommer det bli väldigt intressant hur man får ihop det här med det som Swedbank sa i dag.

– Det går absolut inte att säga vilken version som stämmer, men man kan väl konstatera att den visselblåsarfunktion som beskrevs tidigare i dag av Anders Sundström, det får jag inte riktigt ihop med den version Michael Wolf beskriver här, säger Pär Ivarsson och fortsätter med att ställa sig frågan:

– Om det nu skulle vara så att man har missförstått varandra, hur kan man då göra det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista