IOK-ledamoten Gunilla Lindberg.
IOK-ledamoten Gunilla Lindberg. Foto: MOLLY RILEY/TT

Trycket på OS-kommittén kan öka

2:14 min

I takt med att allt fler personer nu drabbas av zikaviruset i Syd- och Mellanamerika så ställs också frågan om de olympiska spelen i Rio borde arrangeras någon annanstans, eller åtminstone flyttas fram i tid.

En av de som nyligen sett det rimliga i att flytta på OS i Rio i sommar är Leif Yttergren, docent i idrottshistoria på GIH i Stockholm.

– För några dagar sen var jag hundra procent säker på att man absolut inte skulle flytta på OS eller skjuta det på framtiden, men ju mer funderingarna eller tanke på en epidemi kommer desto mer osäker blir även jag faktiskt, säger Leif Yttergren.

En halv miljon OS-turister förväntas komma till Rio de Janeiro i augusti för att se drygt tiotusen deltagande idrottare från mer än 200 länder.

När alla sen ska resa hem så finns det många som ser risken med att smittan sprids snabbt över hela världen.

Men IOK har inga planer på att flytta OS, vare sig framåt i tiden eller till en annan stad.

– Vi följer utvecklingen väldigt noga. Vi har en medicinsk kommission och har ett nära samarbete med WHO också. Det är ju inte fråga om att ställa in eller flytta spelen i dagens läge, säger Gunilla Lindberg, ledamot i Internationella olympiska kommittén, IOK.

Leif Yttergren på GIH ser ändå att trycket från länderna som deltar kan komma att öka, om Zikaviruset fortsätter att sprida sig i Brasilien.

– Jag tror att om det blir en epidemi så kommer reaktioner från många länder och då kanske IOK måste agera. Jag avundas inte IOK som har drabbats av det här, säger han.

Men IOK-ledamoten Gunilla Lindberg säger att det inte finns någon parallell plan som man arbetar med på IOK.

– Det diskuteras inte över huvud taget att ställa in ett OS.

• Ni diskuterar ingen plan B alls?

– Vi diskuterar ingen plan B eftersom det inte är aktuellt med någon plan B.

Ett längre reportage om OS och Zikaviruset kan höras i God morgon, Världen! i morgon söndag som sänds klockan 9.03 med repris efter 22-nyheterna, och på webben redan nu.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista