Turkiets utrikesminsiter Mevlut Cavusoglu
Turkiets utrikesminsiter Mevlut Cavusoglu säger att Turkiet inte kan agera själva. Foto: Steffi Loos/tt

Saudiarabien vill delta i strid mot IS

1:27 min

Saudiarabien kan komma att sända stridsflygplan till Turkiet för att delta i attackerna mot IS, uppger turkiska medier idag. Samtidigt rycker den syriska armén och dess allierade framåt norr om Aleppo. 

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu säger till den regeringstrogna tidningen Yeni Safak att Saudiarabien är redo att sända stridsflygplan och militärer till den turkiska Incirlikbasen för att delta i angrepp mot terrorgruppen IS. Men utrikesministern presenterar inte hur många plan det kan handla om eller när det väntas ske.

Saudiarabien och dess allierade Turkiet har tidigare talat om möjligheten att sända marktrupper till Syrien för att strida mot IS, när den turkiske utrikesministern idag får frågan om detta svarar han att om det blir en sådan strategi så kan Turkiet och Saudiarabien komma att delta, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det syriska kriget är nu ett krig som förs genom ombud. Medan sunnistaterna Saudiarabien, Turkiet och Qatar stödjer sunnirebellerna har Assadregimen stöd av shiamuslimska Iran, libanesiska Hizbollah och Ryssland.

Efter att också Ryssland börjat flygbomba mål i Syrien har situationen svängt, den syriska armén genomför nu en storoffensiv nära Aleppo och läget på marken är oerhört komplext. Idag har den syriska armén och dess allierade med stöd av ryska flygattacker återtagit en strategisk högt belägen by norr om Aleppo enligt statlig syrisk TV. Regimens mål är att helt omringa rebellerna i Aleppo.

Medan världsledarna som nu samlas i München har presenterat en plan för ett möjligt eldupphör i Syrien så fortsätter kriget med full kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista